Brittas konst sprids i Väsby

Britta Norrvi ger Väsbys historia gestalt. Runt om i kommunen kan du se hennes skulpturer. Och inom en snar framtid hoppas hon få smycka bostadsområden och återvinningsstationer.

På söndag är sista dagen att se hennes samlingsutställning i konsthallen.

Britta Norrvi har satt sin prägel på Väsby. Bor du här har du säkerligen sett flera av hennes nytolkningar av Väsbys historia. Bland verken finns bland andra Ingrid på Hrunby vid Väsby station, LångBritta i Barockparken nedanför Stora Wäsby och Tapirerna i Suseboparken.

– Hon är den konstnär som har fått igenom flest beställningar i kommunen, säger stadsträdgårdsmästare Nils Odén.

Och flera nya verk kan nu vara på gång att placeras ut i kommunen. Under sju års tid har Britta Norrvi jobbat med kalkstensskulpturer på Gotland.

– Jag har stått vid ett kalkbrott i sol och regn. Man får se vad stenen döljer för det mesta blir det ansikten, drakar och krokodiler. Det blir jättevackert, säger Britta Norrvi.

Hennes dröm är att skulpturerna, som nu visas i Väsby för första gången i utställningen ”Då, nu – å sen då…” i konsthallen, sedan ska bilda en skulpturpark i någon park eller bostadsområde, gärna i Fyrklövern. Och kommunen är positivt inställd, särskilt till tanken att skulpturer både går att se och ta på. Frågan är bara var de ska stå.

– Från början tänkte jag att de skulle vara i en park i Väsby cent­rum som var stängd nattetid. Kalksten är ju känsligt för väder, vind och klotter. Man skulle kunna placera dem ute på vatten eller någon höjd, men då faller ju lite av idén att man kan ta på dem, säger Nils Odén.

Britta Norrvi har även ritat förslag på evighetssymbolen ourosborosormen, som biter sig själv i svansen, och som kommunen nu diskuterar om man ska använda som symbol på återvinningsstationerna.

– Huvudskälet till att vi jobbar så mycket med Britta är att hennes sätt att uttrycka sig lirar väldigt bra med forntida uttryckssätt men är mer lekfullt än runstenar. Det är ett modernt sätt att uttrycka det forntida, säger Nils Odén.

Den som vill se mer av Britta Norrvis verk och hur hon arbetar kan besöka hennes samlingsutställning som visas i Väsby konsthall till och med söndag den 20 september. På söndag är Britta även på plats själv.