Min lokala hjälte

Bryter normer med barnbok

Camilla Ljungdahl ville vända upp och ner på det mesta med sin barnbok om Lo som bor på den bortglömda kullen.
Camilla Ljungdahl ville vända upp och ner på det mesta med sin barnbok om Lo som bor på den bortglömda kullen.
Vad händer när det man trodde var farligt visar sig vara ganska trevligt? Camilla Ljungdahl vill tillåta barn att utforska sina egna rädslor.

Nu debuterar hon med den normkritiska barnboken ”Den bortglömda kullen”.

På en bortglömd kulle bor Lo. En dag börjar kullen skaka och Los stora skräck, Mästaren, stiger upp ur berget. Men när monstret visar sig vara en tåtrippande björn med snälla ögon vänds Los värld upp och ned.

Vallentunabon Camilla Ljungdahls barnbok är en historia om rädslor, förväntningar och om världen som vi ser den.

– Barn har rädslor för sådant som vi sagt åt dem att vara rädda för. Jag vill låta barn utforska sina rädslor och nyfikenheter själva. Ofta har de ett helt annat sätt att se på världen, vi måste bara låta den komma fram, säger Camilla Ljungdahl.

Huvudfiguren Lo är varken en hon eller en han. Ingen hen heller för den delen. Att inte könsbestämma bokens huvudkaraktär var inget svårt val för Camilla Ljungdahl.

– Jag ville inte att det skulle handla om kön. Jag ville snarare vända upp och ned på världen, tid, rum, relationer, allt.

Bilden av normkritiska barnböcker har blivit allt för snäv, menar hon.

– Trots att många barnböcker bär epitetet normkritisk finns det ofta väldigt tydliga ramar för hur historien ska vara uppbyggd. Jag ville bryta mot allt det. Se vad som skulle hända, säger hon.

Det var studierna i barnkultur vid Stockholms Universitet som väckte idén om en barnbok. Hon och klasskamraten, illustratör Peter Jeppson, började fila på en historia om huvudfiguren Lo och sex månader senare var den 19 sidor långa barnboken färdig att tryckas.

– Det har varit en lång process, mycket klippande och redigerande. Jag har fått omvärdera mina värderingar och tankar flera gånger om, men jag har haft fantastiskt kul, säger Camilla Ljungdahl.

Men att kombinera skrivandet och vardagslivet har inte varit helt lätt.

– Jag tror min familj är ganska trött på mig och Lo just nu. Jag har liksom levt i den här fantasivärlden i ett halvår. Det är svårt att stiga ur ibland.

Boken är inte utgiven, men manuset har skickats till flera förlag. Fram till dess finns den att köpa på nätet. Och visst hoppas hon.

– Det vore helt fantastiskt att få ge ut boken, men jag ser det mer som en bonus. Just nu är jag glad att vi faktiskt lyckades få ihop en historia.