Buckard bråkar på scen

Olof Buckard har varit artist sedan 1960-talet, har varit journalist och predikar i kyrkan. ”Jag är en udda ordarbetare och det var en ambition som jag hade redan första åren jag låg i Uppsala och läste filosofi.”
Olof Buckard har varit artist sedan 1960-talet, har varit journalist och predikar i kyrkan. ”Jag är en udda ordarbetare och det var en ambition som jag hade redan första åren jag låg i Uppsala och läste filosofi.”
Ingvar Carlsson är en kommande gäst.foto: sofia ekström
Ingvar Carlsson är en kommande gäst.foto: sofia ekström
Är det helt galet att vara normal?

Sjukt och friskt ställs på ända när Lidingöbon, satirikern och debattören Olof Buckard diskuterar med kända gäster på Boulevardteaterns scen.

Justitierådet Göran Lambertz är ett exempel på en person som går rakt emot strömmen. När alla andra säger att domarna mot Sture Bergvall var en rättsskandal, då hävdar han tvärtom. Därför blir Lambertz nästa gäst hos Buckard.

– Han är så kontroversiell, men det jag vill är inte att ge honom upprättelse. Jag vill bråka med honom, säger Olof Buckard.

Med en blandning av underhållning och journalistik håller Olof Buckard kulturkvällar på Boulevardteatern. Det är nu tredje säsongen och idén är att ifrågasätta, gestalta och få skapa diskussion på temat: ”Vad är friskt, sjukt och livsdugligt”?

Konstnären Anna Odell och politikern Margot Wallström var nyligen på besök. Senare i vår kommer den före detta statsministern Ingvar Carlsson och ytterligare en aktuell gäst.

– Jag hoppas på Marie-Louise Ekman eller Bodil Jönsson.

Mötet sker i föreställningens andra del. Den första är en monolog av Olof Buckard, där han berättar om egna och kända historiska personers erfarenheter av röra sig nära gränsen mellan sjukt och friskt.

Sedan 8-årsåldern har han upplevt bland annat tvångstankar och Tourettes syndrom, vilket han har berättat om på scen och i tv.

Denna gång vänder han på problemet. Inspirerad av en populär tysk psykiater ställer han frågan om en del som kallas normalt kanske är helt sjukt.

– Manfred Lütz skrev en bok vars titel kan översättas med ”Vi behandlar fel personer, vårt problem är de normala”. Han kom till en insikt om att adhd och andra psykiska diagnoser är sådant som får sina konsekvenser, men det är ingenting mot vad makthavare och diktatorer ställer till med, ­säger Olof Buckard.

Med det perspektivet vill han möta Göran Lambertz. Olof Buckard tycker att rättsväsendets förhållande till sanningen är intressant – att det är viktigare för domstolarna att pröva bevis och lagar än att klarlägga vad som hänt.

– Leif Silbersky har sagt att: ”Jag är inte ute efter sanningen, utan efter att pröva vad som kan bevisas”. Det är inte klart för alla att sanningen har en så underordnad betydelse i rättegångssammanhang.

Sanningsproblemet kommer alltså att bli en fråga för Göran Lambertz, som också kommer att få klargöra sina egna personliga ståndpunkter i existentiella och ­filosofiska frågor.

– Jag tror det kan bli ett bra samtal och naturligtvis lite besvärande för honom. Men han har ju sagt ja, så det blir nog bra.

Nyligen guldbaggebelönade Anna Odell har gästat Olof Buckard på Boulevardteatern.

Fakta

Är både satiriker och predikant

Namn: Olof Buckard.

Ålder: 80 år.

Bor: Bodal.

Familj: Ensamstående med barn och barnbarn.

Yrke: Satiriker, kulturjournalist och predikant.

Aktuell: Håller i kulturkvällar där han diskuterar med inbjudna gäster på Boulevardteatern. Mötet med Göran Lambertz är den 3 mars klockan 19. Övriga kulturkvällar är den 7 april och 5 maj.