Bulliga figurer ställs ut i Segersjö

Lisa Larson är en av svenska folkets mest älskade formgivare.

Nu visar Galleri Segersjö en del av hennes keramik.

Lisa Larson är konstnären vars figuriner finns i vart och vartannat hem. Mellan 1954 och 1980 jobbade hon för Gustavsberg där hon blev anställd av formgivningsikonen Stig Lindberg. Därefter var hon frilans för bland andra Rosenthal och Åhléns.

– Samlare kan åka 20 mil för att få tag på en figur de inte har, säger galleristen Torbjörn Nilsson som själv är konstnär men till vardags jobbar som svensklärare.

I dag når hennes namn även utanför Sveriges gränser, speciellt i Japan är hon populär. Det finns till och med en bok på japanska om Lisa Larson.

Men i Sverige har hon haft svårt att gå hem bland recensenterna.

– Lisa Larson är fantastiskt bra. Det finns något underfundigt och livsbejakande i hennes verk. I Sverige är hon dock underskattad och delvis missförstådd. Delvis beror det nog på att det finns en sådan enorm produktion att det blir svårt att få överblick, säger han.

Enligt Nilsson kommer besökarna i Segersjö att få se annat än hennes allra vanligaste figurer.

– Vi kommer att lyfta fram en lite mörkare sida av Lisa Larson, inte bara det gulliga som hundar och katter, säger Torbjörn Nilsson.

Som exempel visar han fram ett antal serietillverkade svarta korpar som efter formgivning fått unika dekorationsmålningar.

Förutom konstnärens keramik kommer Galleri Segersjö också att visa bildkonst, av bland andra Carl Köhler och Kerstin Nordh.

– Vi hoppas på hundra besökare om dagen, säger Torbjörn Nilsson som driver galleriet tillsammans med sin fru Souad sedan sju år tillbaka.

Fakta

Har fyllt 80 år

I Lisa Larssons produktion av bulliga figuriner finns bland annat katter, hundar, tomtar och barn i ett lussetåg. Många har säkert också sett sparbössan i form av gamle finansministern Gunnar Sträng.

Lisa Larsson är i dag 80 år gammal och bor i Nacka.

”Utställningen Lisa Larsson m.fl.” visas lördagar och söndagar fram till den 8 april.