Ger förorten upprättelse

För mycket fokus ligger på det som händer innanför tullarna. Det menar Huddingeprofilen Per Wirtén som nu vill vidga begreppet stad genom en guidad busstur från Skärholmen via Huddinge till Årsta.

– Vi ser bara staden innanför tullarna. Alla är sysselsatta med det, i tidningarna och i politiken. Det finns också ett förakt mot det som kallas förorten, säger Per Wirtén.

Det är anledningen till att han snart ställer upp som guide i en busstur som ska ta resenärer genom det Per Wirtén menar är den egentliga staden.

Bakom idén till bussresan finns den bok han skrev för snart två år sedan; ”Där jag kommer från – kriget mot förorten” (Albert Bonniers förlag).

Boken är en vandring som går från Skärholmen och Kungens kurva genom Stockholms södra förorter. Under sin fotvandring hade han med sig två frågor: varför det ser ut som det gör och varifrån föraktet mot förorten kommer. Slutsatsen i boken blev oväntad – det finns inga förorter.

– Vi kommer att besöka samma platser som i boken. De representerar olika typer av stadsbebyggelser och stadslandskap.

För det finns ett alternativt sätt att se på staden, menar han.

– Vi lever i en föreställning att allt utanför tullarna inte är riktig stad. Därför ser man inte till exempel Huddinge och Rågsved på samma sätt som det andra, säger Per Wirtén.

Med turen hoppas han att det ska bli diskussion om i vilken stad vi egentligen lever. Samtidigt har det Per Wirtén menar är ett förakt mot förorten börjat luckras upp en del.

– De negativa stereotyperna har börjat lösas upp, majoriteten av oss bor ju i det som i dag kallas förort, säger han.

Fakta

Buss från city

Bussen går från Arkitekturmuseet på Exercisplan i city, klockan 13-16 på lördag den 12 maj.

Bussturen går bland annat genom Skärholmen, Flemingsberg, villakvarteren i Huddinge, bebyggelsen nära t-banan i Rågsved och avslutas vid torget i Årsta.

Turen kostar 150 kronor och inkluderar fika. Föranmälan till museet krävs.