Bytte brott mot bakverk

På torsdagskvällar syns Johan Doverland i programmet Hela Sverige bakar i TV4. Här förbereder han botten till chokladtårtan Amarula passion hemma i sitt kök. ”Min fru ville testa den”, säger han.
På torsdagskvällar syns Johan Doverland i programmet Hela Sverige bakar i TV4. Här förbereder han botten till chokladtårtan Amarula passion hemma i sitt kök. ”Min fru ville testa den”, säger han.
Johan Doverland satt häktad i tre månader.

– Där fanns inte så mycket att göra. Så jag fördrev tiden med att titta på baknings- och matlagningsprogram.

Det nyvaknade intresset och passionen för bakning tog honom ända till Hela Sverige bakar.

Tiden på häktet var den värsta i Johan Doverlands liv. Han hade nyss fått en dotter och var less på sitt tidigare liv med missbruk och brott.

– Jag var inte troende men jag bad där inne. Och till slut mådde jag bra. Jag skulle aldrig mer dricka.

Förutom familjen väntade köket på honom utanför murarna.

– Jag ville verkligen baka och laga mat när jag kom ut.

Domstolen dömde honom till nio månaders fängelse för narkotikabrott. Han fick chansen att avtjäna dem på Gävleanstalten, som samarbetar med Hattens behandlingshem i Älvsjö.

– Vi hade tillgång till ett kök och kunde beställa matvaror av husmor. Jag var väldigt snäll mot henne och fick beställa ingredienser till bakning.

De andra intagna ville gärna smaka. Problemet var att det bara fanns en elvisp.

– Så jag satte de andra på att vispa för hand.

Direkt efter muck skrev han in sig på Hatten. En bonus var att han kände kocken på stället. ­Sedan dess har han inte missbrukat, och arbetar nu åt Unga Kris. Där stöttar han unga människor i kampen för att komma bort från droger och kriminalitet.

Johan Doverland har alltid haft ett matlagningsintresse, men inte kunnat hantverket.

– Det ändrades när jag träffade min frus systers man som är kock. Då började jag förstå hur man lagar mat från grunden.

Det var framför allt desserterna som var intressanta. Han har alltid varit intresserad av sötsaker. Med tiden blev bakningen en allt större passion. Och en dag i våras kom ett oväntat telefonsamtal.

– Det var produktionen bakom Hela Sverige bakar som ringde. Tydligen hade min fru anmält mig. De hade bara sett en bild av mig och inget bakverk. Men jag gillar ju att baka så jag tyckte det skulle bli roligt.

Han skickade in några bilder på sina kakor och fick komma på intervju. Programmakarna sa att hans bakgrund var en fördel i sammanhanget. Men det gällde ju att kunna baka på hög nivå också.

– Jag bakar på känsla och har inte så mycket teoretiska kunskaper om kemiska processer. Nu skulle jag möta proffs. Jag blev skitnervös, och övervägde att ge upp. Men det har jag gjort för många gånger tidigare – det skulle inte ske nu. Jag började plugga och skriva recept.

En bra bagare ska ha tur. Och det hade Johan Doverland.

– Före castingen hade jag bara tid att träna på att baka en sak. Jag var rädd att testet skulle bli wienerbröd, men valde ändå muffins. Och så blev det muffins!

I dag känner han att han är bra på att baka. Det har han fått bekräftat från proffsen i programmet.

– Att få en komplimang betyder oerhört mycket. Jag kan fortfarande komma ihåg att någon sa att jag var bra på matte när jag gick i fyran.

Fakta

Älskar choklad – och att spela golf

Namn: Johan Doverland.

Ålder: 32 år.

Familj: Fru och fyraårig dotter.

Bor: I Brandbergen, Uppväxt i Jordbro, och har bott i Handen.

Arbete: Vice förbundsordförande i Unga Kris.

Favoritbakverk: Chokladfondant. Chokladkaka med flytande innandöme.

Viktigast: Har du inte så mycket teoretiska kunskaper: Baka med känsla och passion.

Också viktigt : Att det smakar gott. Jag har blivit besviken så många gånger när jag sett fantastiska bakverk i konditorier, men som sedan inte smakat något.

Golf: Älskar att spela. Har handikapp 7,9. Tränat med Europatourspelaren Kristoffer Broberg.

Fakta

Baka Johans Doverlandkaka

1 paket digestivekex

200 gram smör

1 burk karamelliserad mjölk

1 ask jordgubbar

1 ask blåbär

2 lime

3 dl grädde

1 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Smält smöret och blanda det med de mosade digestivekexen.

2. Tryck ut blandningen i en form.

3. Ställ formen i frysen i timme, alternativt grädda i 15 minuter i 180–200 grader.

4. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en fryspåse. Pressa i en lime i påsen.

5. Stoppa blåbären i fryspåse och pressa i en lime.

6. Vispa grädden och blanda ner vaniljsockret i den.

7. Ta ut botten, öppna burken med karamelliserad mjölk. Bred ut kolakrämen på botten.

8. Lägg på lager av skivade jordgubbar och spritsa grädde runt om.

9. Fyll på med blåbär och jordgubbar om det finns kvar.

10. Krossa dajm och strö över kakan.