Carlito ger politikerna en känga

Carlito bor i Huddinges hiphopcentrum – Visättra. Hans nya singel Andra ronden kom nyligen ut.
Carlito bor i Huddinges hiphopcentrum – Visättra. Hans nya singel Andra ronden kom nyligen ut.
Flemingsberg och Visättra är Huddinges hiphop-centrum, tycker artisten och P3-guldvinnaren Carlito. Nu är han på gång med nya singeln ”Andra ronden” som riktar en känga mot politiker och lasermän.

I videon till nya singeln ”Andra ronden” får man se en färgad kille i Team Ayla förbereda sig för en boxningsmatch. Motståndaren som han ska möta sitter i ett rum intill och tillhör Team Sverigedemokraterna alias Folkpartiet.

”Det nya Sverige är den gamla, brorsan känn igen. Jag känner mig hemma bland SD och lasermän”, rappar Carlito medan motståndarna boxas i ringen.

– Låten är en politisk satir. Det vi ser nu är en upprepning av det som hände under 1990-talet. Då var det Ny Demokrati med Ian Wachtmeister och John Ausonius. I dag är det Jimmie Åkesson och Malmöskytten.

Carlitos texter har fått många att reagera. Han tror själv att det handlar om både hiphopen som musikform och hans kritiska öga.

– Hiphop slår underifrån, den är lika upprorisk som punken. Mina texter är samhällskritiska men försöker ge en positiv vägledning och ett budskap till ungdomar.

Låten ”Terrorist” analyserades nyligen av en statsvetare i radio.

– Han kallade mig för moraltant fast med glimten i ögat. Han höll också med i mina analyser om den politiska situationen i Mellanöstern och väststaternas inblandning där, säger Carlito.

Vad skulle du säga om hiphopen i Huddinge?

– Visättra och Flemingsberg är nog hiphopens medelpunkter här, det är en bra grogrund på gott och ont. Det finns en stark vilja att göra sig hörd i vissa områden och Visättra är lite som ett bortglömt område som resten av Huddinge inte ser.

Fakta

P3-guldvinnare

Artistnamn: Carlito (med i hiphopkollektivet Ayla).

Ålder: 31 år.

Bor: Visättra.

Inspireras av: Bob Marley,

Pris: Vann i P3 Guld i kategorin Årets hiphop/soul 2012.

Aktuell: Med låten”Andra ronden”.

Jobbar med: Bröderna Salazar, tidigare Latin Kingsmedlemmar från Botkyrka som producerar hans nya skiva.