Caroline blir barnvakt i tv

Caroline af Ugglas har ofta huset fullt av barn på helgerna. ”Barn är som barn, de kräver inte mycket och är skönt sällskap.”
Caroline af Ugglas har ofta huset fullt av barn på helgerna. ”Barn är som barn, de kräver inte mycket och är skönt sällskap.”
I sin ateljén lyssnar Caroline gärna på talböcker medan hon målar.
I sin ateljén lyssnar Caroline gärna på talböcker medan hon målar.
En genomgående tråd i hennes konst är de röda clownnäsorna.
En genomgående tråd i hennes konst är de röda clownnäsorna.
Hon är sångerska, konstnär och körledare. Och gillar att ha huset fullt av barn, något som kan komma väl till pass nu när hon är aktuell i SVT:s satsning ”Kändisbarnvakten”.

I höst kommer svenska folket att kunna se hur det går för Caroline af Ugglas och flera andra kända personer när de ska vakta för dem okända barn i programmet som ska sändas i Barnkanalen.

Men att umgås med småttingar är inget främmande för Caroline. På helgerna är huset ofta fullt. Redan innan hon själv blev mamma till EddieLee och Otis, kom traktens barn hem till henne för att umgås med hästarna. Nu är det mest de egna barnens kompisar som flyttar in i huset.

– Jag älskar barn. Det var kul att göra något för barnen genom programmet och det var skitkul under inspelningen, vi målade, lekte, lagade mat och de var med och sjöng i kören dagen efter, ­säger hon.

Det är kören Kör för alla som ­Caroline af Ugglas driver med mottot att alla kan lära sig sjunga och öva upp ett gehör.

När hon själv blev mamma kom utmaningen med att få ihop familjelivet med yrkeslivet. Därför riktar hon ett stort tack till sin egen mamma, och den dam som har ställt upp som barnvakt när Caroline haft kör, som familjen kallar för extrafarmor.

– Utan dem hade vi inte klarat oss. Otis var en sådan som inte sov. Då kom mamma varje morgon klockan sju så att jag kunde sova i två timmar.

När hon är ute på turné, tar hon med sig barnen och har även en barnvakt med sig.

– Kanske har jag något kontrollbehov, och vill hinna se så mycket av dem som möjligt medan man får.

Hur ser du på din egen mammaroll?

– Jag finns alltid där för dem, barnen är det viktigaste. Då kan man släppa allt. En styrka är att jag alltid är nykter när jag är med barnen – de ska kunna vara trygga. Jag dricker väldigt sällan, ­säger hon.

Hur får du vardagspusslet att gå ihop?

– Det har en del luckor, några bitar är borta. Men man får inte tänka så. Man får se till att vara där för de viktiga sakerna och händer det något så släpper jag allt. Jag har ett friare jobb än många andra, och kan därför lätt dra om något skulle hända.

Caroline af Ugglas är klädd i en bekväm huvtröja och svart topp prydd med färggranna fläckar av målarfärg som skvallrar om den pågående aktiviteten i ateljén. Runt höften har hon hastigt knutit ihop några gamla t-shirtar.

Hon är mitt uppe i en målarperiod och förbereder sig inför det vernissage hon ska ha senare i oktober.

– Det folk nog inte vet är att jag målade innan jag blev sångerska. Mina första pengar tjänade jag på tavlor och inte musik.

Väggarna i huset i Kungsängen pryds av färgstarka tavlor, någonstans som en reflektion av Caroline själv.

Den genomgående tråden i målningarna är Caroline som är avbildad med en clownnäsa. På flera av verken ligger clownnäsorna utspridda i vattendrag, på ängar, i skogen, lite överallt …

– Det handlar om att man vill visa sin bästa sida men sedan ­erkänna att man har en sämre sida, vilket är förklaringen till clownnäsan. Jag vet att jag har näsan men kan också ta av den och bara vara mig själv, det är viktigt, säger hon.

Fakta

Tipsar om promenader i Frölunda

Namn: Caroline af Ugglas.

Ålder: 40 år.

Bor: I Kungsängen.

Yrke: Sångerska, körledare, konstnär.

Familj: Maken Heinz Liljedahl, dottern EddieLee 12 och sonen Otis, 5 samt Heinz dotter Olivia, 18.

Aktuell: Med konstutställning, riksturné med Kör för alla och programmet Kändisbarnvakten som sänds i SVT:s Barnkanalen, Caroline är med den 11 oktober.

Bästa Upplands-Bro tips: ”Besök Ladan i Öråker! Där finns ett café och små söta affärer. Promenera vid vattnet i Frölunda.”

Fakta

Vill göra folk glada

Caroline af Ugglas kallar sin stil ”mixed media” vilket innebär att hon målar i olja på canvasduk, som har ett fotografi till grund som har arrangerats på ett konstnärligt sätt. ”Jag ser ofta redan innan precis hur bilden ska bli.”

Målningarna vill hon ska göra folk glada. ”De genomsyras av antidepressism, min egen -ism”.

Nästa utställning är planerad till Galleri Jan Wallmark, Karlavägen 17 den 12–26 oktober.