Caroline jagar en ny toppmodell

Caroline Winberg med Jonas Hallberg och deltagarna.  Foto: Adam Frisch/TV3
Caroline Winberg med Jonas Hallberg och deltagarna. Foto: Adam Frisch/TV3
Stjärnmodellen Caroline Winberg leder nya säsongen av ”Top model Sverige”. Själv har hon lärt sig mycket om den hårda branschen sedan hon blev upptäckt som 15-åring på tunnelbanan.

”När jag kom hem från visningssäsongen var jag halvt flintskallig.”

Caroline Winberg är en av Sveriges mest framgångsrika modeller. Nu leder hon nya omgången av ”Top Model Sverige”. Tusentals tjejer sökte till programmet. Ett tjugotal valdes ut och efter en tuff gallring fick tio tjejer flytta ihop i en villa i Los Angeles. Endast en av dem blir Sveriges nästa toppmodell med chans till modellkontrakt.

– Jag har lärt dem allt jag kan och gett dem en snabbkurs i ”modeling”, säger en sällsynt snygg, pigg, men jetlaggad Caroline Winberg som flugit hit från USA.

Vad har du lärt dem då?

– När man plåtar på stranden är det inte ”åh, man ligger på stranden och tar en bild”. Då går man upp klockan 3.30. När solen går upp klockan sex måste du vara påklädd och klar med hår och make­up och du är inte färdig förrän solen går ned. Då alla andra badar måste du sitta inne för att inte bli blöt, så att du förstör håret eller mejken.

Jag läste att du tappat håret i jobbet?

– När vi gör visningar limmar de vårt hår. Jag gjorde 75–80 visningar den säsongen, det blev fem sex om dagen. Då limmar de i hår, tar ut håret, limmar, tar ut. Då drogs även mitt eget hår ut och när de snabbt klippte till en peruk, klippte de även bort mitt hår. Efter säsongen var jag halvt flintskallig. Jag kommer ihåg när jag kom hem från min första visnings­säsong i New York, London, Milano och Paris under fem veckor. Jag hade inte haft en sekund ledig och bara ätit snabbgrejer. Då såg jag utmärglad ut, hade dålig hy och inget hår.

Varför får man dålig hy?

– Du är stressad, sminket ska av och på fem gånger om dagen. ­Ibland har de inte tid att byta smink och då sminkar de bara över. Det är snabba puckar.

Tur att du är så naturligt snygg.

– Men det har jag ju inget för. Man ska ju ändå på med allt det där.

Själv blev hon upptäckt som modell när hon var 15. Caroline var på väg till en fotbollsträning och skulle byta tunnelbanetåg vid Östermalmstorg. I vagnen kom det fram en modellscout och frågade om hon ville bli modell.

– Jag var lite så där, ”Vad är det här?”. Jag hade inte så mycket tid och sa till dem att ringa mina föräldrar – och så gjorde de det. Då var det inte så hajpat att bli modell och jag brydde mig mest om fotboll och sport. För mig var det mer ”What? Alright, jag kan väl prova”.

Caroline växte upp i Vaxmora i Sollentuna, gick idrottsklass och spelade först fotboll i Edsbergs AF och sedan AIK. Numera bor hon i New York.

Till Veckorevyn sa du att du inte är något flickvänsmaterial. Är det så?

– Om jag har en pojkvän i New York, så är det inte så kul om jag försvinner i typ fyra månader. Jag är flickvänsmaterial om de har egna grejer att göra, men jag är alltid på resande fot.

Dejtar du?

– Ja, jag dejtar på, men det är ingen svensk. Jag försöker hålla mitt kärleksliv för mig själv nu för tiden.

Träffar du dem du dejtar i modellbranschen?

– Nej, jag träffar dem lite var som helst.

Varje vecka gallras en tävlande bort ur ”Top model Sverige” där Caroline Winberg är programledare. ” Jag har ju börjat gilla de här tjejerna. De är så himla gulliga allihop”, säger hon.

Fakta

skrattar med stylisten Jonas Hallberg

Namn: Caroline Winberg.

Ålder: 27.

Aktuell: Debuterar som program­ledare för ”Top Model Sverige”, som hade premiär i går i TV3. En av Sveriges mest framgångsrika modeller. Går ­visningar för de stora mode­husen, har synts på omslagen till Vogue och Elle.

Bor: New York. Uppvuxen i Vaxmora, Sollentuna.

Familj: Föräldrar, fem syskon.

Om programmet ”Top Model Sverige”: . Jag tror att det kommer vara kul att titta på, man får verkligen ser hur en modell jobbar. Den som vinner kommer det nog att gå riktigt bra för, men de andra får inga kontrakt och kan ju alltid prova på andra vägar.”

Om att jobba med Holly­wood­stylisten Jonas Hallberg: ”Vi triggar varandra så mycket att vi nästan gråter av skratt. Jonas är ju så rolig. Det är mycket ”My God! Jag dööör.” Det jag säger är nog bortklippt, jag ska vara lite mer seriös.”