Cecilia är god i en ond värld

Att jobba med Teater Reflex är helt annorlunda än att vara på de stora institutionerna – spännande och utmanande, tycker Cecilia Nilsson.
Att jobba med Teater Reflex är helt annorlunda än att vara på de stora institutionerna – spännande och utmanande, tycker Cecilia Nilsson.
Cecilia Nilsson har gjort många stora roller för både film, tv och teater.

Nu har hon landat i Kärrtorp för att spela ­huvudrollen i Teater ­Reflex nya pjäs.

En liten stad har byggts upp på Teater Reflex. Eller rättare sagt en spökstad. Husen står övergivna efter en stor finanskrasch – de utfattiga invånarna bor på gatan. Frågan är då vem som är vänlig nog att ge husrum åt de höga makthavare som dimper ner från Bryssel för att se hur folket klarar sig.

Så ser upptakten ut i Teater Reflex version av Bertold Brechts klassiska pjäs ”Den goda människan från Sezuan”.

– Den enda som ger dem husrum är Shen Te, en prostituerad kvinna som vill alla väl. Hon försöker vara en god människa i en ond värld, säger skådespelaren Cecilia Nilsson.

Klädd i svart hatt och mörka solglasögon kliver hon runt bland de små plywoodhusen. För hennes rollfigur, Shen Te, vore det en dröm att bo i något av dem. Hon har sitt hem i en håla under marken. Ändå är det alltså hon som ordnar logi åt de långväga gästerna och för detta belönas hon rikligt. Hon får en sockerbutik – och en chans att starta ett värdigt liv. Men kommer hon att förbli en god människa, är pjäsens stora fråga.

– Shen Te kan inte sätta gränser utan hjälper andra så mycket att hon håller på att förlora sin butik. Det är då hon uppfinner en kusin, den onda Shui Ta, som får göra sådant hon själv inte förmår, säger Cecilia Nilsson.

Det är när hon spelar Shui Ta som solglasögonen och hatten kommer på, berättar Cecilia Nilsson. Att hon har huvudrollen i ­Teater Reflex nya uppsättning är något av en händelse. En rikskänd skådespelare med många stora roller bakom sig, både i tv-serier, på film och teaterscener. På meritlistan finns bland annat roller i Lars Noréns drama ”Personkrets 3:1”, Ulf Malmroos film ”Den bästa sommaren”, Mikaels Marcimains tv-serier ”Graven” och ”Upp till kamp” samt Robert Wilsons drama ”Ett drömspel”. Och 2011 fick hon en guldbagge för bästa kvinnliga biroll i Lisa Ohlins ­”Simon och ekarna”.

På Teater Reflex delar hon scenen med icke proffs. Spännande, tycker hon.

– Det är kul för mig att pröva på det. Det finns en ursprunglig kärlek och glädje över att stå på scenen här, som ger väldigt mycket energi, säger Cecilia Nilsson.

Cecilia Nilsson hamnade på Teater Reflex av en slump. Hon tittade in här när hon var i Kärrtorp i ett annat ärende och började prata med Kent Ekberg, den drivkraftige regissören bakom både Teater Reflex och Enskedespelet. Hon kände honom sedan tidigare och hade sett hans uppsättning ”Den goda människan från Sezuan/Enskede” 1993.

– Sedan dess har jag följt Enskedespelet med intresse. Nu ville Kent sätta upp ”Den goda människan från Sezuan” igen, men var osäker på vem som skulle ha huvudrollen. Vi började samtala och jag sa ja, eftersom det är en fantastisk pjäs som alltid ligger i tiden, säger Cecilia Nilsson.

Hon bor sedan länge på Södermalm, med maken Krister Henriksson, men växte upp i Gamla Enskede. Redan då inledde hon sin teaterbana. Som 7-åring spelade hon Lillan i ”Kattresan” på Vår Teater vid Medborgarplatsen. Och älskade det.

– Jag visste från första början att det var det här jag skulle ägna livet åt, säger hon med eftertryck.

Fakta

Dags för premiär

Aktuellt: Teater Reflex i Kärrtorp ger Bertold Brechts pjäs ”Den goda människan från Sezuan” (från 1943).

Premiär: Nu på torsdag den 21 februari. Spelas sedan till och med den 23 mars.

Regi: Kent Ekberg.

Scenografi: Sören Brunes.

På scenen: Över 60 personer deltar. Några är yrkesskådespelare, men de flesta är medlemmar i Teater Reflex folkensemble.

Fakta

Cecilia växte upp i Gamla Enskede

Namn: Cecilia Nilsson.

Yrke: Skådespelare.

Bor: På Södermalm, med maken Krister Henriksson. Växte upp i Gamla Enskede.

Ålder: 54 år.

Aktuell: Spelar huvudrollen i ”Den goda människan från Sezuan”.

Guldbagge: Fick en guldbagge 2011, för bästa kvinnliga biroll i filmen ”Simon och ekarna”.