Centern säger ja till graffiti

Inskränkt och odemokratiskt – Centerpartiets gruppledare Anna Myrhed skräder inte orden när hon sågar kommunens nej till laglig graffiti.

– Det är en förlegad syn som inte passar i ett modernt samhälle.

Lagliga graffitiväggar har länge stått högt på önskelistan för många Sollentunabor. Hittills har alla politiska partier sagt blankt nej – men nu har Centerpartiet bytt fot.

– Jag ser inte längre att det finns några hållbara argument för att säga nej, säger gruppledaren Anna Myrhed.

Frågan om laglig graffiti har diskuterats flitigt den senaste tiden, bland annat i samband med att ungdomsrådet uppvaktade kultur- och fritidsnämnden i våras, och var åter på dagordningen i slutet av september när kommunstyrelsen klubbade en ny klotterpolicy.

– Klotter är otroligt fult, och vi kan inte acceptera olaglig graffiti. Men att säga nej till graffiti under kontrollerade former, då är man ute på hal is, säger Anna Myrhed.

– Graffiti är en konstform som också måste få finnas. Att stå i vägen för alla människors rätt att uttrycka sig konstnärligt, det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

Den huvudsakliga anledningen till att kommunen inte vill tillåta laglig graffiti är en rädsla för att det ska leda till en ökning av det olagliga klottret – och brottslighet i allmänhet.

– Det är en ingång till kriminalitet, så har det varit erfarenhetsmässigt, säger kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M).

Ståndpunkten delas av oppositionsrådet Freddie Lundquist.

– I den bästa av världar skulle vi tycka att det här var jättebra, men när man har försökt med lagliga väggar har det gått åt pipsvängen, säger han.

Anna Myrhed tycker att eventuella negativa bieffekter inte utgör en tillräcklig grund för att säga nej.

Att Centerpartiet plötsligt säger ja till graffiti, är inte det ett utspel för att få uppmärksamhet?

– Nej, jag har uttryckt de här åsikterna även i allianssamarbetet men blev nerröstad, säger Anna Myrhed.

I Nyköping invigdes en laglig graffitivägg i juni.

– Den är väldigt populär, även över generationsgränserna. Nyligen hade vi en workshop där ungdomar och pensionärer målade ihop, berättar David Andersson på Nyköpings kommun.

Har ni sett några negativa konsekvenser?

– Hittills har det skötts exemplariskt. Men projektet ska utvärderas senare.

Att stå i vägen för alla människors rätt att uttrycka sig konstnärligt, det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.Anna Myrhed (C) om laglig graffiti