Hon drar fram Chanels mörker i rampljuset

Coco Chanels liv blir operaföreställning på Artipelag.
Succéerna i all ära, men här är det Chanels misslyckanden och mörker som får ta plats på scen.

Det är en framgångssaga utan dess like. Den fattiga och föräldralösa flickan skapar ett av världens största modehus och står för helt banbrytande design som förändrar dammodescenen för alltid. Historien om Coco Chanel är känd. Men inte helt ändå. Det menar regissören Martyna Kaiser som skrivit och regisserat den operaföreställning om modeikonen som nu sätts upp ute på konsthallen Artipelag.

– Berättelsen om klassresan, från den absoluta botten till att bli en av 1900-talets mest kända och framgångsrika kvinnor är känd. Men det som jag fastnade för var hennes misslyckanden, säger Martyna Kaiser.

Slår hål på myten

Föreställningen, en opera, där en journalist försöker nå ända in till Coco Chanels innersta och objektet själv försöker mota Olle i grind, är inspirerat av hur hon själv via media var högst delaktig att skapa myten kring sig själv.

Martyna Kaiser;regissör;opera;Artipelag;Stockholm;Värmdö;foto Åsa Sommarström;

Martyna Kaiser. Foto Åsa Sommarström.

Det är just denna mytbildning som gör henne så intressant, menar Martyna Kaiser. Som exempel tar regissören Chanels mindre smickrande kärlekshistoria med en tysk spion i Paris under andra världskrigets tyska ockupation och hur hon länge efteråt var utfrusen av etablissemanget och tvingades bo i Schweiz. Hon har också förknippats med en del homofobiska och antisemitiska uttalanden.

– Och trots att Chanel var känd för alla män hon avverkade så hade hon också en rad olika förhållanden med kvinnor. Men den här föreställningen hoppas jag ger en lite annorlunda bild av henne ändå. En bild där mörkret också får komma fram.

Fransk musik

Musiken i operan är fransk och kommer från kompositörerna Claude Debussy, Gustav Mahler och Maurice Ravel. Martyna Kaiser har skrivit texter till musiken och dialog som operasolisterna får framföra på scen.

Från samma föreställningen i Vattnäs, Dalarna.

Från samma föreställningen i Vattnäs, Dalarna.

Operan Coco Chanel har Stockholmspremiär på Artipelag 6 januari.