Cullberg kan få egen gata

Förra året avled konst­nären och Sollentunaprofilen Erland Cullberg.

Nu kan han komma att ge namn åt en gata.

Under senare delen av 1900-talet var Erland Cullberg en av de stora svenska målarna och han fortsatte göra konst in i det sista. Han avled förra året men är inte bortglömd.

Nu har det kommit en motion till kommunfullmäktige om att uppkalla en gata efter honom.

– Det är viktigt att uppmärksamma de profiler vi har inom det konstnärliga området, säger Anna Vikström (S) som är en av författarna till motionen.

Grusvägen som går från Landsnoravägen upp till Stallbacken läggs fram som ett alternativ till en väg som i framtiden kan bli uppkallad efter Erland Cullberg.

– Det viktigaste är inte var vägen ligger utan att vi hedrar hans konstnärliga gärning.

Det var Sollentunabon Claes Mellerstedt som först kom på idén om att hedra konstnären med en väg och tog kontakt med politiker. Han fick upp ögonen för Erland Cullbergs konst på 80-talet och träffade honom några gånger innan konstnären avled.

– Han var en profil. Många Sollentunabor har nog sett honom men de kanske inte anade att han var en av svenskt konstlivs riktigt stora, säger Claes Mellerstedt.

Erland Cullbergs bror Staffan, som bland annat har skrivit en bok om sin broders konstnärskap, är positiv till initiativet:

– Det vore roligt och väldigt hedrande. Han hade många kontakter och rötter i kommunen.

Tidigare har bland andra författaren Harry Martinsson och musikern Ted Gärdestad fått gator och platser uppkallade efter sig.

Erland Cullberg gjorde sin debut som målare på 60-talet och etablerade sig sedan som en av Sveriges främsta samtida målare. Hans stora genombrott för en bredare publik kom i samband med en utställning på Moderna museet 1986. Han bodde och verkade i Sollentuna till sin bortgång förra året. Han blev 81 år.

”Aktören” hänger i S:t Larsgården.