Stor Cullberg-utställning på Edsvik konsthall

Edsvik konsthall uppmärksammar Sollentuna-konstnären Erland Culberg.
Edsvik konsthall uppmärksammar Sollentuna-konstnären Erland Culberg.
Aktören av Erland Cullberg.
Aktören av Erland Cullberg.
Erland Cullberg (1931-2012)
Erland Cullberg (1931-2012)
Edsvik konsthall uppmärksammar Sollentuna-konstnären Erland Culberg.
Edsvik konsthall uppmärksammar Sollentuna-konstnären Erland Culberg.
Ängeln av Erland Cullberg.
Ängeln av Erland Cullberg.
Den 28 april invigs en ny, stor utställning med Erland Cullberg på Edsvik konsthall.
Den här gången satsar konsthallen extra på att nå ut till skolungdomar.
– Vi vill bidra med kunskap om lokala konstnärer, säger Ilkka Timonen på Edsvik.

I slutet av 1900-talet var Erland Cullberg (1931-2012) en av Sveriges främsta konstnärer.

Men för många Sollentunabor var han mer känd för sin yviga stil. Eller snarare igenkänd.

– Det är många i Sollentuna som har känt till Erland Cullberg som en lite udda personlighet – utan att veta att han var en känd konstnär. Jag träffade honom själv en gång på en buss och kände först inte igenom honom, berättar Ilkka Timonen på Edsvik konsthall.

Den 28 april är det vernissage och invigning av en ny utställning med verk av Erland Cullberg som bodde i Sollentuna under en stor del av sitt liv, bland annat i Norrviken. De sista åren besökte han ofta konsthallen för att fika eller måla lite.

Och den starka lokala kopplingen är en av utgångspunkterna för utställningen.

– Vi känner en sorts ansvar att bidra med kunskap på lokala konstnärer, bland annat till skolungdomar. Vi kommer ge ut en katalog tillsammans med Sollentuna kommun med flera texter och den kommer att delas ut till skolungdomar, berättar Ilkka Timonen.

Erland Cullberg fick sitt stora genombrott 55 år gammal med en utställning på Moderna museet 1986. Hans stil har beskrivits som en ”färgstark expressionism” och han har själv beskrivit sin konst såhär:

”Om du ser på mig och mina målningar så är det som ett slags stenhårt andeväsen jag försöker frambringa i färg och som ibland, ibland kan sprängas och bli till sång”

Om du ser på mig och mina målningar så är det som ett slags stenhårt andeväsen jag försöker frambringa i färg och som ibland, ibland kan sprängas och bli till sång

Erland Cullberg

Urvalet till utställningen på Edsvik kommer att göras i samarbete med Erland Cullbergs bror Staffan Cullberg, och listan över verk som ska ställas ut är fortfarande under bearbetning. Men en sak står redan klart; det är med stolthet som teamet på konsthallen ser fram emot att få göra fler människor medvetna om en av Sollentuna kommuns stora profiler genom åren.

– Det känns oerhört trevligt, och det är en ära på många olika sätt att göra detta. Det finns, vad jag vet, ingen akademisk avhandling om Erland Cullberg, och utöver ett par böcker som Staffan Cullberg har skrivit finns det inte mycket skrivet om Erland Cullberg, säger Ilkka Timonen.

Fakta

Erland Cullberg på Edsvik konsthall

Utställningen pågår mellan 28 april och 10 juni.

Vernissage mellan klockan 11 och 17 den 28 april. Invigning klockan 13 på Konsthall Väst med tal av Olle Granath.