Cyklopen har fått nytt liv

”Det finns för få platser där människor kan uttrycka sig. Min drivkraft har varit att skapa en sådan plats”, säger Victor Marx.
”Det finns för få platser där människor kan uttrycka sig. Min drivkraft har varit att skapa en sådan plats”, säger Victor Marx.
På Kulturkampanjens buss, vars motor och hjul någon stulit, får man gärna klottra. Däremot inte på huset, vädjar flera anslag.
På Kulturkampanjens buss, vars motor och hjul någon stulit, får man gärna klottra. Däremot inte på huset, vädjar flera anslag.
På lördag invigs det fria kulturhuset Cyklopen i Högdalen. Det är en stor seger för aktivisterna, som såg det förra kulturhuset försvinna i lågorna i en anlagd brand.

Nu ser de fram emot att fylla det färgsprakande huset med musik, konst, böcker och debatter.

Ett fyrverkeri av färger skymtar mellan träden vid Magelungs­vägen. Här, några meter från den brusande trafiken och en kort promenad från Högdalens centrum, ligger kulturhuset Cyklopen. I två år har hundratals människor hjälpt till att bygga det, helt ideellt. Nu är det nästan klart. Den randiga tvåvåningsbyggnaden lyser i grönt, gult, lila och cerise.

– När det är helt klart blir det en befrielse. Vi är ett kärngäng som arbetat så mycket att vi är helt utmattade, säger Victor Marx – Högdalenbo, arkitekt, vänsteraktivist och drivande kraft i föreningen Kulturkampanjen, som står bakom Cyklopen.

Utmattad eller inte – han ser väldigt glad ut där han står i sina byggjobbarkläder. Och han visar gärna runt i huset. Han har själv ritat det, med ”fattigmansekologi” som ledord. Så är till exempel det självlysande höljet gjort av ett lager fyrskiktad kanalplast, som isolerar och håller värme.

Kliver man in hamnar man i en stor sal med hög takhöjd. Här ska människor spela musik, dansa, göra konst och ha fester. Rummet kommer att vara ouppvärmt – tanken är att folk kommer att vara så aktiva att de ändå håller värmen.

– Bara övervåningen ska vara uppvärmd. Värmen därifrån kommer att strömma hit ner, där temperaturen kommer att vara lägre. Det är fattigmansekologi, men också en lösning som jag tror kommer att bli vanligare när man bygger, säger Victor Marx.

Med några snabba kliv är han uppe på övervåningen. Här finns flera mindre rum, bland annat för möten, studiecirklar och ett biblio­tek. Den som vill ha en nypa luft kan gå upp på taket, där en trädgård ska odlas. Victor Marx hoppas att vinrankor och palmer ska vaja där så småningom.

För honom är Cyklopen en stor seger. Han har kämpat för ett fritt kulturhus ända sedan 2003. Visionen har varit ett kulturhus drivet utan offentligt stöd, för att slippa följa myndigheternas riktlinjer – till exempel om nolltolerans mot graffiti och restriktioner mot viss elektronisk musik.

Han och ett gäng andra vänsteraktivister började med att ockupera tomma lokaler runtom i Stockholm, men kördes bort. 2006 fick de ett tillfälligt bygglov i Hög­dalen och började bygga Cyklopen. Två år senare stod det klart – men brändes ner samma kväll som ett antirasistiskt möte skulle hållas.

Victor Marx ser först tveksam ut när han får frågan om han lagt den anlagda branden bakom sig, trots att ingen greps. Men så bestämmer han sig:

– Ja, det har jag gjort. Vi är jätte­glada över vårt nya hus, som har helt andra ytor än det förra. Dessutom finns det el och vatten. Det förra huset var mer primitivt.

Nu ser han och hans kamrater fram emot att fylla huset med innehåll. Inriktningen är ekologi och rättvisefrågor. Och vetskapen om att ingen utomstående kan bestämma över dem är viktig.

– Att Cyklopen är ett fritt kulturhus innebär att vi kan fatta våra egna beslut och att ingen kan ställa krav på oss. Det här är ett hus utan censur, säger Victor Marx med eftertryck.

Att Cyklopen är ett fritt kulturhus innebär att vi kan fatta våra egna beslut och att ingen kan ställa krav på oss.Victor Marx

Fakta

Invigning med musik, nycirkus och matmarknad

Aktuellt: Det nybyggda kulturhuset Cyklopen invigs på lördag.

Om invigningen: Inga detaljer avslöjas, men det blir bland annat musik, nycirkus, seminarier, matmarknad och aktiviteter för barn. Start klockan 12.

Bokrelease: En jubileumsbok, eftersom föreningen Kulturkampanjen fyller tio år.

Finansiering: Kulturkampanjen har fått pengar till bygget genom att arrangera kulturevenemang runtom i staden. Man har också fått 1,8 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden, bidrag från frivilliga samt hjälp från andra föreningar, organisationer med mera. Driften ska finansieras genom att musikgrupper, konstnärer och andra hyr in sig i huset.