Dags för årets vintersalong

Pia Turstam och Gunnar Berg från Väsby konsthalls styrelse visar ett par av de konstverk och en skulptur som kan komma att visas på Vintersalongen i Väsby konsthall.
Pia Turstam och Gunnar Berg från Väsby konsthalls styrelse visar ett par av de konstverk och en skulptur som kan komma att visas på Vintersalongen i Väsby konsthall.
På lördag börjar Vintersalongen i Väsby konsthall. Där samlas alster med vitt skilda tekniker som skapats av både amatörer och professionella konstnärer.

Redan i förra veckan kom flera unga och äldre konstnärer till konsthallen i Upplands Väsby.

Lokaltidningen Mitt i var med när Pia Turstam och Gunnar Berg, som båda sitter med i styrelsen för Väsby konsthalls vänner, tog emot och registrerade konstverk som lämnades in.

Konstnärerna tog försiktigt fram alster som de hoppades skulle få vara med på Vintersalongen.

Vårens akvarellsalong lockade närmare 150 konstnärer från hela Sverige. Vintersalongen beräknas locka drygt ett hundratal personer som var och en får lämna in tre konstverk.

Av totalt cirka 300 konstverk ska en jury välja ut ett 100-tal verk. Teknikerna varierar, från etsningar, olja, kollage och foto till skulpturer i gips och sten, teckningar och grafik.

– Juryn, som består av tre professionella konstnärer, gör urvalet. Resultatet blir en blandad och varierad utställning. Det viktiga är att det inte blir för ensidigt, säger Gunnar Berg, som berättar att det finns många duktiga amatörkonstnärer i Upplands Väsby.

Vilka konstverk intresserar juryn?

– De gör en bedömning utifrån vad de anser vara god konst, alltså det ska vara bra kvalitet. Men en i juryn kan ha en helt annan uppfattning om ett konstverk mot övriga två. Men de pratar sig samman och enas om vilka konstverk som ska ställas ut, säger Gunnar Berg.

Det finns regler för vilka konstverk som får vara med. Konstverken får inte ha visats i Upplands Väsby förut och får inte vara äldre än fem år gamla. Alla konstverk ska vara till försäljning. Mellan 15 och 20 konstverk brukar enligt uppgift säljas.

Det handlar inte bara om att utställningen, som pågår till den 16 december, speglar kontraster i konsthallen. Den visas också i en miljö som knappast var tänkt som utställningslokaler en gång i tiden.

Då var det maskinhallar där ­Optimusverken tillverkade bland annat fotogenkök och blåslampor.

– Men tänk vilken fantastisk miljö att ha utställningar i, tänk så mycket ljus som kommer in, säger Pia Turstam.