Dali lockar storpublik

2 000 besökare har redan sett Dali sedan utställningen startade på Edsvik konsthall för drygt två veckor sedan.

– Vi är mycket nöjda, säger intendent Ricardo Donoso.

– Vi förväntade oss ungefär 1 000 besökare i veckan. Och det har vi fått så vi är mycket nöjda. Folk kommer från alla möjliga håll, inte bara Sollentuna, utan Stockholm och Uppsala. Hoppas det fortsätter, säger Ricardo Donoso.

Daliutställningen var dyr att låna in, nästan 800 000 kronor, så pressen att besökarna ska hitta till Edsvik är stor.

– Vi tar risker men vi har genomfört stora projekt tidigare, som skulpturutställningen The Terracotta Woman. Det är stora satsningar men om man inte vågar får man aldrig veta om det fungerar eller inte, säger han och förklarar tankarna bakom risktagningarna.

– Vi måste ha en levande kultur i förorterna. Och vi måste konkurrera med de stora statliga museerna i Stockholm.

Med ett varierande utbud hoppas Ricardo Donoso att Edsvik kunna konkurrera med Stockholms konstutbud. Han berättar att de satsar på 50 000 besökare varje sommar.

Det är Dalis okända sidor som visas upp i Sveriges näst största konsthall i sommar. Att han arbetade tredimensionellt är relativt okänt.

– Dali är mer känd som målare, men vi fokuserar på grafik och skulpturer. Det är första gången någon i Sverige visar allt det sammantaget. Så det är en unik utställning, säger Ricardo Donoso.

Dali bearbetade samma motiv i olika tekniker. Exempelvis appellerar flera skulpturer till kända målningar.

Vad har ni fått för respons?

– Publiken tycker han är mycket skicklig. Han behärskade olika material som sagt och det är intressant att visa upp.

Daliutställningen i Edsvik konsthall öppnade 30 maj och pågår till 12 augusti. Där visas 35 skulpturer och 115 grafiska verk.Utställningen är början på en ny inriktning för Edsviks konsthall.

Efter Daliutställningen kommer temat på surrealistisk konst att fortsätta med tre, fyra utställningar.

Snigeln och ängelnhar förvånat publiken. Salvador Dali tillägnade statyn sin vän Sigmund Freud. Med i uställningen finns också bland annat ”Nobility of time” och ”Triumphant elephant”.Foto: IAR Art Resources Ltd