Daniel Sjölin: ”Yrket gör författare galna”

Daniel Sjölin och sonen Ivar på dagiset i Bromma.
Daniel Sjölin och sonen Ivar på dagiset i Bromma.
Ivars intresse för monstertruckar ledde till att Daniel skrev en egen barnbok i ämnet.
Ivars intresse för monstertruckar ledde till att Daniel skrev en egen barnbok i ämnet.
Han hyllades för sina romaner och för sitt programledarskap i SVT:s Babel.
Men när han började skriva äventyrsromaner under pseudonymen "Mortimer" fick han burop från de finkulturella rum han just lämnat, och han gick in i en lättare depression.
Nu ger sig Brommabon ut på ny författarmark igen – med en bok för barn.

När Daniel Sjölin, 39, för några år sedan avslutade en sju år lång programledarroll i SVT:s Babel så gjorde han det med högt anseende i de finkulturella rummen.

Han hade då hyllats både för sina programledarinsatser och för sitt författarskap (nominerades bland annat till Augustpriset för ”Världens sista roman” 2007) men själv började han tvivla på sin tillvaro.

– Jag tror att jag blev trött på exponeringen helt enkelt. Det var därför jag började skriva under pseudonym, säger Daniel Sjölin.

Men steget till att börja skriva äventyrsromaner under författarpseodonymen Michael Mortimer, tillsammans med Jerker Virdborg, togs inte emot väl i den värld han just lämnat.

– I Sverige var reaktionerna betydligt njuggare än utomlands. Man ”får” inte göra som jag gjorde. Det var därför det var så kul på ett sätt. Och jag har aldrig fått så många läsare som då! Jag tyckte, och tycker, att det var kul att gå emot någon sorts förutfattad mening om vad som är fint och fult. Men vem vet,  Mortimergrejen kanske har gjort att folk slutat lita på mig i branschen. Fördelen är att det är helt ok för mig att skriva vad jag vill nu, till exempel om monstertruckar!

I vår släpps boken ”Stormen och monstertrucken”. Boken vänder sig till barn i åldern 3-6 år, och innebär en helt ny typ av utmaning för Sjölin.

– Jag hade extremt stor respekt för barnbokskonsten innan jag gav mig in i det här. Det var inte som att jag tänkte att en barnbok skulle skriva sig själv, men jag tyckte att jag hade hittat något nytt, och förlaget nappade.

Hur fick du inspiration till att skriva en barnbok om monstertruckar?

– Genom min son, Ivar. Vi var på en motormässa i Märsta, och dagen till ära hade de tagit dit en riktig monstertruck. Jag märkte att Ivar blev helt såld när den visades upp, och började leta barnböcker på temat efteråt. Men det fanns inga, upptäckte jag. Så jag skrev en själv.

I boken får läsaren följa med huvudpersonen ”Lilla killen” när han räddar världen från en katastrof genom att föra medicin, choklad och ballonger till sjukhuset. Allt måste göras i en monstertruck eftersom det är stora sprickor i gatorna.

Är det din egen barndoms lek som kommer till uttryck i boken?

– Jag lekte mycket med gosedjur och bilar som liten, så till viss del, ja. Sen har ju allt det där väckts till liv igen nu när jag har Ivar. Jag försökte med mina två döttrar, men ingen av dem nappade riktigt på det där med bilar.

I dag har Sjölin blivit något av en mångsysslare. Vid sidan av barnboksförfattandet och det pågående Mortimer-projektet (en serie om sex äventyrsromaner, där tre är släppta) driver han en egen podd och hoppar in som programledare i kulturnyheterna.

En livsstil som passar honom. Annat var det för några år sedan.

– När jag började Mortimer-grejen var min dröm att vara författare på heltid. Men det passade inte mig, jag blev tokig. Jag satt i en källare hela dagarna, hade inget socialt liv. Till slut blev jag deprimerad, kunde inte svara i telefon till sist. Man blir socialt fobisk. Vissa kan sitta på en öde ö i månader, men inte jag. Jag måste ha umgänge. Jag tror yrket gör författare galna.

Nu har du tagit klivet tillbaka till att släppa en bok i eget namn igen. När kommer nästa Sjölin-roman?

– Jag har lite idéer, och håller faktiskt på med en nu. Den kommer utspela sig i framtiden, men inte vara science fiction. Mer kan jag inte säga. Men jag tar tid på mig. Jag har inte bråttom längre.

 

Fakta

Daniel Sjölin

Daniel Sjölin är författare, programledare, poddmakare. Ledde under sju års tid litteraturprogrammet Babel i SVT, och har hyllats för boken ”Värdens sista roman”. Familj: Bor med fru och tre barn vid Bromma kyrka. Aktuell med: Släpper barnboken ”Stormen och monstertrucken” den 6 april. Gör annars: Skriver en äventyrsserie om sex böcker tillsammans med Jerker Virdborg under pseudonymen Michael Mortimer. Hoppar in som programledare i kulturnyheterna.