Dansaren blev en hubot

”Rollen som hubot har väckt många tankar hos mig. Vad är en människa och vilka möjligheter och faror finns det med den avancerade robottekniken?”, säger Lisette Pagler.
”Rollen som hubot har väckt många tankar hos mig. Vad är en människa och vilka möjligheter och faror finns det med den avancerade robottekniken?”, säger Lisette Pagler.
Hon ska vara mänsklig, men ändå inte. Robotlik, men inte för mekanisk.

Att spela hubot är en utmaning för söderortsbon Lisette Pagler – dansaren och musikalartisten som fängslar tv-tittarna i succéserien ”Äkta människor”.

När vi kommer in i Aspuddskaféet Kersh Hedström är Lisette Pagler redan där. Hon sitter vid ett av fönsterborden med en värmande lunchsoppa framför sig och med sin läsplatta i knäet. En artikel om den japanske forskaren Hiroshi ­Ishiguro upptar skådespelerskans intresse. Han är världsberömd för sina människoliknande robotar – en av dem en dubbelgångare av honom själv.

– Titta här. Är det inte fascinerande? Många robotforskare är inne på samma spår som honom – att vår identifikation med robotarna och vår vilja att kommunicera med dem ökar ju mänskligare de ser ut, säger Lisette Pagler och håller upp en bild av Hiroshi Ishiguro och hans dubbelgångare.

Bilden är märklig, rolig och lite skrämmande. Och fascinerande, som Lisette Pagler säger. Ända ­sedan hon fick rollen som huboten Anita/Mimmi i SVT:s succéserie ”Äkta människor” har hon funderat över gränsen mellan människa och maskin och satt sig in i forskningen i robotteknik. Både för att hon är vetgirig och för att hon ville spela sin roll som människoliknande robot så bra som möjligt.

Utmaningen var att lägga sig på rätt nivå, konstaterar den 32-åriga Kransenbon.

– Vi hubotar skalade bort alla små tics som människor har – som att klia sig, ta håret bakom örat och blinka då och då. Jag försökte också tänka att det fanns en matematisk formel bakom varje rörelse jag gjorde. Men sam­tidigt upptäckte vi att karaktärerna blev ointressanta om de blev för mekaniska. Det gällde att hitta en bra balans mellan det som inte är mänskligt och det som är människo­likt och väcker känslor.

Lisette Pagler har en varm, intresserad och vänlig utstrålning. Det är nästan svårt att tro att hon är skådisen bakom huboten Anita/Mimmi, som utstrålar ambivalens, skörhet och distans. Så har hon också fått beröm för sin insats i ”Äkta Människor”, en serie som sålts till nära 50 länder och fick det prestigefulla Prix Italia som bästa tv-serie 2013.

Men när SVT erbjöd henne att provspela för rollen blev hon förvånad. Hon var ju dansare och musikalartist.

– Men jag hade god hjälp av att vara dansare, för dansen gör att man får bra kroppsmedvetenhet. Dessutom hade jag nytta av att ha mimat. Det gjorde jag i ”Stoppa världen – Jag vill kliva av” på Göteborgsoperan, den första musikalen jag var med i, berättar hon.

Det var 2004 och Lisette Pagler hade just gått ut Balettakademien. Sedan dess har musikalrollerna avlöst varandra – både stora och små. För tv-tittarna blev hon känd genom ”Jakten på Julia” 2010, en serie där man röstade fram vem som skulle spela Julia i ”Romeo och Julia” på Göta Lejon. Lisette Pagler vann och fick agera mot Måns Zelmerlöw i Shakespeares berömda pjäs.

I samma veva flyttade hon och sambon Manuel till Stockholm och hamnade så småningom i Kransen. Här känner sig Lisette Pagler, som växte upp i lilla Nättraby i Blekinge, hemma.

– Vi var ute efter småstads­känsla och det hittade vi här. Dessutom hittade vi en lägenhet som vi förälskade oss i, så vi lär bli kvar.

Det gäller att hitta en bra balans mellan det som inte är mänskligt och det som är människolikt och väcker känslor.Lisette Pagler

Fakta

Många musikaler i bagaget

Namn: Lisette Pagler.

Ålder: 32 år.

Bor: I Midsommarkransen.

Yrke: Skådespelare och musikalartist.

Familj: Sambon Manuel, mamma och pappa.

Aktuell: Spelar huboten Mimi/Anita i tv-serien ”Äkta människor”. Första säsongen sändes 2012. Andra säsongen sänds nu på söndagar kl 21 i SVT1.

Gör nu: Repeterar ”Skaka galler”, en musikal i ett kvinno­fängelse. Premiär på Stockholms stadsteater i februari 2014.

Urval av roller: Huvudrollen i ”Singin’ in the rain” på Malmö opera (2010). Julia i ”Romeo och Julia” på Göta Lejon (2010-2011). Crissy i ”Hair” på Stockholms stadsteater (2012).