Dansfilm från Kista och Husby med i internationell festival

"Liv handlar om att kunna få göra det man vill, oavsett vad ens föräldrar har för livsåskådning", säger Rebecca Forsberg, som står för manus och regi.
"Liv handlar om att kunna få göra det man vill, oavsett vad ens föräldrar har för livsåskådning", säger Rebecca Forsberg, som står för manus och regi.
Den interaktiva dansfilmen Liv ska vara med och slåss om pris med sex andra uttagna filmer i en internationell barnfilmsfestival.

Filmen är en barnfilm som handlar om en kristen 10–årig tjej som vill dansa men hennes djupt religiösa föräldrar tycker att hon ska sluta att intressera sig för sin kropp och istället engagera sig i frikyrkans aktiviteter.

– Liv handlar om att kunna få göra det man vill, oavsett vad ens föräldrar har för livsåskådning. Jag hoppas att alla som ser filmen ska känna att deras innersta vilja är lika viktig som andra viljor så att man inte kompromissar bort den. Och förstås att man känner lust att själv utrycka sig med dans, säger Rebecca Forsberg, vid Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet, som står för manus och regi.

Filmen är inspelad i Husby och Kista och ges ut i samarbete med skolor och bibliotek.

– Det kändes naturligt att filma en stor del av filmen här där RATS Teater arbetar. Här i området är religion en viktig del i ungas vardag och i mötet med unga märker jag hur otroligt viktigt det är att vi pratar om det.

Nu är filmen uttagen till den internationella barnfilmsfestivalen BUFF, den 14-19 mars i Malmö, där den kommer att tävla i klassen för bästa barnfilm/kortfilm.

– Att vi får vi vara med och tävla känns helt fantastiskt. Det är bara sex filmer från hela världen som får tävla så det är otroligt stort.

Filmen är ett samarbete mellan StellaNova film och RATS teater vid Stockholms universitet, Institutionen för data och systemvetenskap, med stöd av Svenska Filminstitutet.

Under hösten kommer filmen att presenteras som en mobiltelefonsapplikation, där publiken själva kan lägga upp och dela sina bästa danssteg.