Dansskolan som tar priset

Den yngsta eleven är 3 år och den äldsta 74 på dansskolan Sway i Täby.

Annie Nyblom startade den 1994 och nu får hon kommunens kulturpris för sin gärning.

I motiveringen står det att Annie Nyblom är älskad och uppskattad av både barn, föräldrar och personal, att hon både gör en kulturgärning utöver det vanliga och en social gärning för ungdomar som får en meningsfylld tillvaro genom Sway.

– Jag har läst motiveringen hundra gånger och är så otroligt glad för den och för priset, säger en mycket stolt och nöjd Annie i telefon.

Hon jämför priset med en blåbärskontroll under Vasaloppet.

– Det är som om jag har åkt det rakt fram hela tiden utan att tänka på annat när jag plötsligt får en mugg blåbärssoppa och någon säger att jag varit duktig. Efter det orkar jag lite till. Det här är en stor uppmuntran för mig att fortsätta med det jag gör.

På Sway finns närmare 1 400 elever som går på allt från Pyttedans för de minsta till Sway academy och träningspass med klippkort. 35 personer jobbar där.

Annie är 51 år och har ett förflutet som dansare och koreograf. Hon har gått danshögskolan och varit med i shower, på tv och turnerat med artister. När hon fick barn ville hon sluta turnera och letade efter jobb som danslärare.

– Men jag passade inte riktigt in eftersom jag ville göra det på mitt sätt. Jag tyckte ofta man hade en förlegad syn på barndans och ville att den verkligen skulle tas på allvar med duktiga lärare och koreografer även för de yngsta. Därför startade jag min egen skola.

Sedan förra året delar hon ägarskapet med Rebecca Roy-Derblom.

– Det här är en trendbransch och det gäller att hålla sig på tå. Jag är kreatör och kan bara se full fart framåt. Det blev för mycket jobb för mig. Nu när vi är två blir det lättare och hon är så bra på att hålla reda på papperna.

Fakta

De belönas 2012

Kulturpriset:

Annie Nyblom belönas för arbetet med dansskolan Sway.

Kulturstipendier:

Johanna Adebäck får 15 000 kronor som hjälp för ateljéhyra och material för sitt konstarbete.

Susanna Reuter får 15 000 kronor för fortsatta sånglektioner.

Christina Gyllner får 15 000 kronor för dansutbildning i USA.

Källa: Täby kommun