Darin åkte till slummen

Darin vill inte säga så mycket om vad han ska göra i vår. ”Det är inte riktigt klart än och det gillar jag. Det är lite det som ger det där sköna pirret, att inte veta. Men resan till Filippinerna är den klart viktigaste grejen jag gör i år”.
Darin vill inte säga så mycket om vad han ska göra i vår. ”Det är inte riktigt klart än och det gillar jag. Det är lite det som ger det där sköna pirret, att inte veta. Men resan till Filippinerna är den klart viktigaste grejen jag gör i år”.
Artisterna fick vänner för livet bland barnen på Filippinerna.
Artisterna fick vänner för livet bland barnen på Filippinerna.
Från livet som superstjärna till att besöka barn i akut behov av hjälp.

För Darin kom mötet med fattigdomen i Filippinerna som en chock.

– Det var bland det värsta jag sett, säger han.

Ljusblå skjorta, jeans och rufsigt hår. Trots att flickidolen Darin Zanyar, 26, vuxit upp till världsstjärna och etablerad artist skymtar det pojkaktigt lite blyga leendet fram ibland.

Men han är allvarlig när han berättar om situationen på Filippinerna. I serien ”En resa för livet” åker han tillsammans med tre andra svenska artister (Uno Svenningson, Eagle-Eye Cherry och Sophie Zelmani) till huvudstaden Manila som ambassadörer för SOS Barnbyar. Förhoppningen är att värva fler faddrar bland tv-tittarna.

– Från början visste jag inte hur jag skulle reagera när jag träffade barnen men det löste sig när jag väl kom dit. De var fantastiska. Angeline var en liten tjej som var jätteduktig på att sjunga, hon kollade på youtube och lärde sig mina låtar.

Resan blev känslomässigt tung för deltagarna. I kvällens avsnitt besöker Darin ett barnhem och får se barn som är fastbundna eftersom personalen inte har tid att ta hand om dem.

I tidigare avsnitt har han varit i slumområdet Smokey Mountain, i princip en enda stor sophög. Där bor 5 000 familjer med barn, bland andra åttaåriga Angel, som överlever på att tillverka kol. Upplevelsen blev för mycket för Darin som var tvungen att ta en paus i inspelningen på grund av de starka intrycken.

– Det var fruktansvärt jobbigt när jag kom dit och såg hur barnen levde. Jag såg hoppet i Angels ögon, hon drömmer om att bli läkare och samtidigt gick det knappt att andas i all rök och stanken från soporna. Det var en chock, säger han.

Alla fyra artisterna spelade in var sin låt under resan, det blev en skiva som ska säljas till förmån för organisationens arbete. Darin gjorde egna låten ”Our Babies” och en duett tillsammans med Eagle-Eye Cherry, ”Dream Away”. Men han säger att det var svårt att koncentrera sig på låtskrivandet.

– Musik var det sista man tänkte på när man var där. Jag tror vi alla hanterade det olika, Uno (Svenningsson) satt uppe hela natten och skrev, men jag kände att det var för mycket att ta in.

Sedan genombrottet i Idol 2004 har han hunnit med sex plattor, däribland senaste albumet Exit, och dessutom Melodifestivalen och ”Så mycket bättre”.

– Jag gillar det jag gör, låtskrivandet började jag redan med när jag var yngre, det är en del av mig. För mig faller det sig naturligt att sätta sig ner och skriva en låt men många polare kan inte förstå det riktigt.

Har du fortfarande efterhängsna fans?

– Det är faktiskt ganska lugnt i Stockholm, de flesta är jättetrevliga.

Vad har du för planer för 2014?

– Det är en hel del på gång i vår, men jag har inte riktigt bestämt mig vad exakt jag vill göra än. Det är lite det som ger det där sköna pirret. Att inte veta.

Varför valde du att tacka ja till den här resan?

– Jag har haft fadderbarn sedan jag var typ 12 år och det har alltid känts självklart att försöka hjälpa till. Det finns sådan extrem fattigdom i världen och jag förstår inte hur man kan sova gott om nätterna om man väljer att blunda för det.

Musik var det sista man tänkte på när man var där. Jag tror vi alla hanterade det olika, jag kände att det var för mycket att ta in.

Fakta

Började skriva låtar som fjortonåring

Namn: Darin Zanyar

Ålder: 26, fyller år den 2 juni

Familj: Singel.

Bor: Östermalm. Uppvuxen i Vällingby.

Yrke: Artist och låtskrivare.

Bakgrund: Tvåa i första upplagan av Idol 2004. Gjorde stor succé med tolkningar av andra artisters låtar från programmet Så mycket bättre. Darin tävlade i Melodifestivalen 2010. Har toppat albumlistan i Sverige fem gånger och gett ut sex album. Darin har även varit värd för Sommar i P1 och gjorde en specialskriven låt till kronprinsessparet Victoria och Daniels bröllop 2010.

Aktuell: Med programmet En resa för livet på TV4 där han besöker SOS Barnbyar i Filippinerna.