David ger röst åt tonårstjej

”Jag hoppas att boken om Linnea får läsarna att fundera på hur de beter mot sina medmänniskor. Jag vill lyfta fram vikten av solidaritet – av att inte utesluta någon”, säger David Wiberg.
”Jag hoppas att boken om Linnea får läsarna att fundera på hur de beter mot sina medmänniskor. Jag vill lyfta fram vikten av solidaritet – av att inte utesluta någon”, säger David Wiberg.
Han är man och fyller snart 40 – men i sin debutroman kryper Bagisbon David Wiberg under skinnet på en tonårstjej.

Det är samma skarpsynta och ängsliga Linnea han gestaltat i flera succépjäser.

David Wiberg dyker upp i Bagarmossens centrum med en pälsmössa på huvudet. Öronlapparna fladdrar lite när han går över torget med händerna nerkörda i kappfickorna. Han går verkligen inte att förväxla med en tonårstjej.

Men på scenen händer något med David Wiberg. I tio år har han gett röst och kropp åt 16-åriga Linnea. Hon är hans egen svartklädda och hårdsminkade skapelse – och både publik och kritiker har applåderat hans tonträff.

Konkurrensen kompisar emellan, rädslan för att hamna utanför, skolångest, hemlig förälskelse och romantiska dagdrömmar – de flesta känner igen det tonårsuniversum David Wiberg format.

– Jag visar Linnea både kärlek och respekt – även om jag skojar med henne gör jag mig inte rolig på hennes bekostnad. Jag tror att det är därför föreställningarna tagits emot så väl. Det är också så att hon tangerar något hos mig själv – en svajig självkänsla och drömmen om att få leva ut patetiska och storslagna drömmar, säger han.

Vi slår oss ner på Caffe Cannella, beställer kaffe latte och börjar prata om David Wibergs uppväxt. Om honom och hans tre år äldre syster, som han stod väldigt nära under uppväxten. Han följde hennes tonår tätt inpå – hennes kärleksdrömmar, kompisrelationer, kroppsspråk och sätt att prata. Allt det fanns kvar i honom när Linnea kom till och fördjupades.

– Jag har också tänkt mycket på hur jag var när jag var 15–17 år och hur jag och mina kompisar byggde upp vår värld, vårt språk och vår mytologi. Allt är inte avhängigt kön, konstaterar han.

På kafébordet ligger David Wibergs nyutkomna debutroman, ”Dagboksanteckningar från ett källarhål”. Linnea finns på omslaget, med en sammanbiten min och iakttagande blick. Dagboken är hennes och innehåller både hennes texter, serier och foton. Man får bland annat följa henne när hon smyger på drömkillen Antony, när hon längtar efter Peace & Love-festivalen, flyr till Ångestskogen och försöker vinna kompisen Janines gunst.

Precis som på scenen är hon nojig, ironisk, skarpsynt och full av svårhanterliga känslor.

– Men i boken är hon mer komplex, man får en djupare bild av henne, säger David Wiberg.

Det är stor skillnad på bokens Linnea och den första versionen av henne, som kom till på Arvikafestivalen för drygt tio år sedan. Då var David Wiberg med i humorkollektivet Varanteatern och gjorde Linnea som ”en ganska korkad festivaltjej”.

På turnén som följde, ”We’re only in it for the gags” blev hon mer nyanserad och i föreställningen ”Svart Tulpan”, som gick upp på Teater Scenario 2007 och sedan också gavs på Kilen i Kulturhuset, hade han utvecklat hennes karaktär ännu mer. Det blev succé – liksom det blev 2011, då han gav ”Dagboksanteckningar från ett källarhål” på Brunnsgatan Fyra.

Om vi får se ännu mer av Linnea låter han vara oskrivet. Däremot har han startat ett scenkonstprojekt om hennes antites.

– Tanken är en föreställning om Jättegubben. Det är en karaktär som också ryms inom mig tyvärr, säger David Wiberg och skrattar.

Fakta

Gillar Kaninparken och gångvägarna

Namn: David Wiberg.

Bor: Radhus i Bagarmossen.

Ålder: 39 år.

Familj: Sambo och två döttrar, 3 och 6 år.

Yrke: Författare, dramatiker, skådespelare, illustratör, konstnär och arkitekt.

Aktuell: Med romanen ”Dagboksanteckningar från ett källarhål” (Lilla Piratförlaget).

Gillar i Bagis: ”Kaninparken. Och att traska på gångvägarna. Det är så lugnt i Bagarmossen jämfört med Hornstull där vi bodde förut.”

Värt att veta: Sedan 2005 tecknar David Wiberg varje år nobelpristagaren i litteratur i Sydsvenska Dagbladet.

På scenen: Spelar ”Dagboksanteckningar från ett källarhål” i Malmö, Uppsala och Linköping i vår.