De får tjejer att våga rappa

I tio veckor har tio kvinnor mellan 14 och 25 fått utrymme för att lära sig rappa och skriva musik i kören Genius-RAP.

– Tjejer får ta plats men det är inte lika självklart för dem som för killarna, säger körledaren Elin Tellebo.

I Näsby park finns en 23-årig kvinna som gör något så ovanligt som att leda en kör för rappande unga kvinnor. Elin Tellebo gör det tillsammans med sin kompis Sofia Lindman, 20.

– Sofia har hängt mycket i hiphopkretsar och upptäckte att det var så självklart för killar att ta plats och rappa. Det var inte lika lätt för henne.

Elin betonar att det inte är av ondo som killarna tar plats utan att det mer handlar om att tjejer också kan våga göra det.

– I min personlighet finns inte ”att inte ta plats”. Eftersom vi är olika så kompletterar vi varandra bra så vi bestämde att starta en rap-kör ihop. För kvinnor.

Körens startade i början av mars och kommer att avslutas i mitten av maj. Den fungerar som en kurs. Deltagarna träffas en gång i veckan. Bland annat skriver de musik tillsammans.

– De får i uppgift att skriva om lunchen till exempel. De som vill får framföra. Man tar den plats man känner sig bekväm med. Vi har också övat in ett medley som de sjunger tillsammans.

Förutom det har de haft flera föreläsare bland annat musikjournalisten Ametist från SR som har berättat om hur det är att vara tjej och programledare.

– Vi har haft en beatbox-kille hos oss också som lärt oss grunderna i beatbox (att använda rösten så att den låter som en trumma).

Elin tycker att många amerikanska manliga rappare är alldeles för enformiga med sina texter om tjejers rumpor, gräs och att hata poliser.

– Men även kvinnor objektifierar sig själva genom att till exempel sjunga om pussypower. Jag gillar svenska rappares texter bättre.

Till hösten ska de starta en Genius-RAP-kör i Malmö.

– Men sedan vore det kul att starta en rap-kör för killar också.

Fakta

Sofias och Elins raptips

Favoritartister:

Looptroop Rockers

Beatrice Eli

Petter

Lauren Hill

Movits

Genius-RAPs spelningar:

7 maj: På radio i P4 Morgon.

22 maj: Festivalen East i Trångsund.

I sommar: Arena satelliten i Sollentuna (datum inte bestämt).