De fiskar efter kontakt

Nya radiokontakter bekräftas ­genom att skicka ett kort.
Nya radiokontakter bekräftas ­genom att skicka ett kort.
Länge var de kungar i etern med tillgång till hela världen.

Sedan kom ­internet. Och en uppkopplad ­dator räckte för global kommunikation. Men radio­amatörerna är ett segt virke, och i Haninge fort- sätter de att studsa sina radiovågor på flygplan och på ­månen.

Ulf ”SM0DWK” Jonsson har fått kontakt. Den flimrande stapeln på datorns display är en sändning på kortvågsbandet. Och den är inte nästgårds.

– Det är en radio­amatör på ön Dominica i den Karibiska övärlden. Först pratade vi lite men det blev så mycket störningar att vi gick över till att morsetelegrafering, säger han.

Som alla certifierade radioamatörer har Ulf Jonsson ett sändarnamn. Och den som besöker Södertörns radioamatörers klubbstuga kan få höra hur SM0DWK frågar om SM0DSG (Leif Göthlin) vill ha en kopp ­kaffe.

Radioamatörer kan liknas vid tennis­spelare eller prickskyttar. Genom att studsa sina radiovågor når de långa sträckor och helt oförutsägbara platser.

– Att studsa mot satelliter, ­månen eller till och med norrskenet är populärt. Det finns också de som studsar mot flygplan, något som kräver sådan precision att man måste ta datorer till hjälp.

Och oförutsägbarheten är lite av charmen. Ulf Jonsson var ute och seglade i skärgården. Med sig hade han en lite portabel radiosändare, och en 90 centi­meter hög mast som han fäste på en brygga.

– Jag fick kontakt, och blev väldigt överraskad. Han som svarade var på Hawaii på andra sidan jordklotet. Radiovågorna hade studsat ända dit.

För några decennier sedan hade radioamatörerna en unik och exklusiv möjlighet att kommunicera med varandra över hela jord­klotet. Sedan kom internet, och på senare år gratis webbaserad telefoni. Och jordklotet öppnade sig för alla med en uppkopplad dator.

– Skillnaden är att om vi skickar ut ett anrop så kan det hamna var som helst i världen. Och plockas upp av vem som helst. Vi kallar det att sportfiska, säger Ulf .

När vi hälsar på i klubbstugan på Gålö förbereder sig några medlemmar för kvällens tävling. Det handlar om att få kontakt med så många andra sändande radio­amatörer som möjligt på under begränsad tidsperiod.

Vid en 48 timmars tävling kan deltagarna nå upp till 2 000 kontakter – om de är duktiga.

Radioamatörer tävlar också i att samla radioländer. Det kan ibland ta sig extrema uttryck.

Navassa Island är en liten ö mellan Haiti och Jamaica, som hör till USA. Den är nationalpark och är förbjuden att beträda.

– Men en expedition radioamatörer fick dispens att åka dit. Med sig hade de fem ton utrustning. Och sedan ville radioamatörer i hela världen ha kontakt med dem. Det innebar ju att de kunde lägga ett nytt land till sina samlingar.

Carl Wargklint, 18 år, alias SM0CVK, drar ner klubbens medel­ålder ordentligt. Han visar hur han kan hålla koll på flygtrafik och satelliter, genom de radio­signaler som sänds ut. Och radio­amatörernas framtid bygger mycket på att hitta nya spännande sändnings- och mottagningsmöjligheter.

Carl blev radioamatör av en tillfällighet. Med hjälp av sin elektroniska utrustning och sin dator kunde han höra att folk pratade. Men han fattade inte var det var fråga om.

– Jag googlade och förstod att det handlade om amatörradio. Och sedan var han fast.

I Sverige ägnar sig radioamatörerna framför allt åt en hobby. Men på platser som Dominica kan de rädda liv.

– Där sker regelbundna katastrofer. 1979 kom en storm som dog ner hela tele- och kommunikationsnätet. Men tack vare radioamatörer lyckades man få igång kommunikationen på den nödställda ön.

Att studsa mot satelliter, ­månen eller till och med norrskenet är populärt. Det finns också de som studsar mot flygplan.

Fakta

Sänder från Gålö

Namn: Södertörns radioamatörer.

Medlemmar: Cirka 230, även lyssnande medlemmar så kallade lyssnaramatörer är välkomna.

Klubblokal: På Gålö med goda möjligheter till störningsfria långväga sändningar på kortvåg.

Hemsida: sk0qo.se.

Aktuellt: Ger kurser i klubbens lokaler som ger ­certifikat för radioamatör vid fyra helger med start den 14–15 mars. Se föreningens hemsida. De ut­bildar även radio­amatörer i Kvarnbäcksskolan i Jordbro.