De fixar nördarnas fest

Anna Fahlén och Erik Fahlén är själva fans. Nu arrangerar de – tillsammans med två till fans – Sveriges allra första fankonvent.
Anna Fahlén och Erik Fahlén är själva fans. Nu arrangerar de – tillsammans med två till fans – Sveriges allra första fankonvent.
Dansa som i Glee, prova Hungerspelens hinder­bana eller trollkarlssporten Quidditch.

Konventet MultiCon 2013 i Sollentuna är årets höjdpunkt för fans i hela landet.

”Lika hajpat som ett biljettsläpp till Bruce Springsteen.” Så twittrades det timmar efter att anmälan till MultiCon 2013 hade öppnats. Än så länge är hajpen dock begränsad till Mugglarportalen.se – Sveriges största fansida till Harry Potter – men det säger allt om arrangemangets dignitet bland målgruppen. MultiCon 2013 handlar just om fans.

– Av fans, för fans, det är ledstjärnan, förklarar Anna Fahlén, 21, en av fyra fans som är med och arrangerar.

Konventet blir Sveriges första i sitt slag. Det som utmärker MultiCon 2013 är att det omfattar flera olika så kallade fandoms – fankulturer kring ett populärkulturellt fenomen.

Förutom Harry Potter kommer deltagarna bland annat att frossa i den amerikanska musikalkomedin Glee, de kultförklarade böckerna – och filmen – Hungerspelen och den nyproducerade Sherlock Holmes tv-serien från BBC där en nutida detektiv löser fall med modern teknik. Men självklart får man nörda kring alla tänkbara fandoms, säger Erik och Anna.

En given programpunkt blir bok- och filmseminarier där man får gå på djupet. För ett äkta fan är ingen detalj för obetydlig – allt från samhällsstrukturer i fantasygenren till det monetära systemet i Harry Potters universum kommer att avhandlas.

– JK Rowling är fantastisk på många punkter, men räkna, det kan hon inte, säger Erik Fahlén.

När man börjar få träsmak finns det andra utmaningar. Vad sägs om att sträcka på benen med en prova på-kurs i kvast- och bollsporten Quidditch, eller sätta sin koordination på prov under en Glee-inspirerad dansworkshop.

– Vi kommer också att bygga upp en hinderbana från Hungerspelen, men vi utelämnar momentet där de har ihjäl varandra, säger Anna.

Hur nördiga fankonventen än kan bli handlar de om mer än föremålen för fansens intresse.

– Det blir väldigt mycket gemenskap och det är väldigt bra och vänlig stämning, säger Anna.

Konventen är också ett tillfälle för fans runt om i landet att träffa varandra i verkligheten – eller kött­rymden som den analoga motsatsen till cybervarianten brukar kallas.

– Man har ofta träffat dem på internet. Därför är det vanligt att deltagarna tilltalar varandra med det användarnamn som de använder på nätet, berättar Erik.

Att arrangera ett konvent som MultiCon 2013 kräver en hel del arbete, men också resurser i form av lokaler och administration. Där har samabetet med Sollentuna kommun varit viktigt, och att få dem på kroken var enligt Erik och Anna inget problem.

– Det finns fyra faktorer som kommunerna älskar: det är drogfritt, det är för ungdomar, det är ideellt och det handlar om kultur.

Fakta

Allt från Harry Potter till Glee

Konvent om: Multicon 2013 ­fokuserar på Harry Potter, Glee, Hungerspelen, Starkid, Sherlock Holmes och Doctor Who.

Datum: 11–14 juli. Dagarna är noggrant utvalda för att inte krocka med andra festivaler.

Plats: Arena Satelliten i Sollentuna.

För vem: Fans från 13 och uppåt. De flesta är mellan 15 och 25 år. Hittills har deltagare från Norrland till Skåne – och Finland – bokat in sig.