De fyra årstiderna i Botkyrka

Nadja Helin plockar fram ett motiv från Hågelby med två viktiga inspirationskällor – natur och arkitektur.
Nadja Helin plockar fram ett motiv från Hågelby med två viktiga inspirationskällor – natur och arkitektur.
Naturen i Botkyrka är en stor inspirationskälla för Nadja Helin.

Det visar hon i utställningen ”Fyra årstider i Botkyrka”.

På väggarna i Café Anna Giertz i Hågelby hänger akvareller som visar Botkyrka genom fyra årstider. Till Botkyrka kom Nadja Helin från S:t Petersburg 1985.

– Jag hänfördes omedelbart av närheten till naturen här. Gammal kulturbygd låg granne med nya bostadsområden, gamla och nya hus samsades med åkermark, skogar och sjöar, säger Nadja Helin.

På gymnasiet i S:t Petersburg gick hon arkitektbyggnadslinjen. Hennes intresse för arkitektur märks fortfarande i måleriet, även om hon nu fått nya influenser.

– Tidigare hämtade jag ofta mina motiv från stadsmiljöer, men här har det blivit mycket landskapsmåleri. Förutom Hågelby, Flottsbro och Hamra är Sturehof en plats som jag gärna återvänder till för att hämta inspiration, berättar hon.

Runt om i kaféet hänger motiv från olika delar av Botkyrka. Här finns ovan nämnda platser men också Tumba bruk, en gård på Grödingelandet och ett vinterlandskap vid Tullingesjön.

– Jag gillar att måla vintern i akvareller. Det blir väldigt stilrent. När du målar landskap under sommaren blir det lätt överlastat med färger, säger hon.

Genom åren har Nadja Helin haft flera utställningar i Sverige, men också utomlands genom konstnärskollegor.

Nästa år ska hon ställa ut i Ryssland – i sin gamla hemstad S:t Petersburg.

– Då ska jag visa Sverige och det svenska landskapet, berättar hon.

Fakta

Rysk examen

Namn: Nadja Helin.

Ålder: 64 år.

Bor: Tuna i Tumba.

Konststudier: Examen vid ryska konstakademin i S:t Petersburg, studier vid flera konstateljéer och 3,5 år på Industrikonstskolan i S:t Petersburg.

Aktuell: Med utställningen ”Fyra årstider i Botkyrka” på Café Anna Giertz fram till den 1 maj, och på Vårsalongen i Hallunda Folkets hus fram till 21 april. Håller också kurser i akvarellmålning.