De ger figurerna i tv liv

Här är det Emil Norbäcks (i svart tröja) tur att leda improvisationen. Han säger åt Deyhim Mohaddes att lyfta Tom Olovssons ben medan Sam Ulaner och Elisabeth Hansen lägger händerna på honom. Så småningom bildar alla en mänsklig skulptur.
Här är det Emil Norbäcks (i svart tröja) tur att leda improvisationen. Han säger åt Deyhim Mohaddes att lyfta Tom Olovssons ben medan Sam Ulaner och Elisabeth Hansen lägger händerna på honom. Så småningom bildar alla en mänsklig skulptur.
Vampyrer, datahackare, skrikiga bebisar och hemliga agenter. Det vimlar av spännande figurer i Showgruppens vårföreställning.

Den 6 maj står gruppen på scenen i 2:a hemmet i Skärholmen.

Ludvig Karlsson och Emil Norbäck är datahackare. De sitter hemma framför datorn, arga och hämndlystna. De får nämligen inte följa med till Gröna Lund. Det är pappas straff för att de hackat sig in på andras sajter.

– Ni måste få ett straff när ni har varit så busiga, säger pappa.

– Jag lyssnar inte på dig, jag struntar i dig, svarar Ludvig Karlsson stridslystet.

Så går pappa (Deyhim Mohaddes), mamma (Emmy Skarp) och bebissystern (Helen Johansson) iväg till Gröna Lund utan storebröderna. Lämnade ensamma tänker de ut en hämnd. De ska hacka sig in i Gröna Lunds nätverk så att alla roliga åkattraktioner stannar.

Men just denna dag finns både en polischef (Ayden Yildirim) och en hemlig agent (Sandra Lindahl) på plats för att ha roligt. Hur ska det sluta? Vill du veta ska du gå till ungdomshuset 2:a hemmet den 6 maj klockan 16. Då ger Showgruppen sin årliga vårföreställning. Dramat med de två datahackarna ingår i den.

– Vi har improviserat fram det mesta av föreställningen tillsammans. Det dyker upp en massa galna idéer hela tiden som vi tar vara på, säger fritidsledaren Andreas Schennings under en repetitionspaus.

Han var en av initiativtagarna till Showgruppen när den startade för cirka fem år sedan. Tanken är att integrera ungdomar med och utan funktionsnedsättning och med olika etnisk bakgrund. Varje höst börjar de arbeta på en föreställning som ges på våren. De jobbar med drama, musik, dans, film, scenografi, ljud och ljus.

– Ofta blir det så att ungdomar med funktionsnedsättning mest umgås med varandra. Det kan bli lite begränsat. Här vill vi att folk ska mötas och ha trevligt över gränserna. Det viktiga är inte om man har ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder eller inte. Vi samlas här utifrån vårt intresse att skapa något tillsammans, säger Andreas Schennings.

Tio ungdomar är med i föreställningen, som har arbetsnamnet ”Vampyrdramat”. Den utgår från en familj som sitter i tv-soffan och zappar mellan olika kanaler.

Familjen kommer att visas som en förinspelad film, projicerad i scenfonden. På scenen spelar ungdomarna upp programmen som familjen zappar till – allt från Melodifestivalen till vampyrdramer och agentfilmer.

Sandra Lindahl, 22 år, spelar bland annat hemlig agent.

– Det gillar jag, för jag har sett flera sådana filmer. Matrix, den var bra, säger hon, tar några virvlande danssteg över golvet och tillägger:

– Och så gillar jag att dansa och att träffa andra som också gillar drama. Vi fantiserar fram hur allting ska göras och umgås samtidigt som vi håller på.

Andra har andra specialintressen,­ som de får en chans att utveckla. Isak Hemmingsson Berge, 21 år, är till exempel utbildad filmrediger­are på gymnasienivå. Därför har han redigerat filmen som ingår i föreställningen. Och så gillar han vampyrer – och får spela det på scenen.

– Först är jag vampyrjägare men sedan blir jag själv vampyr. Det kommer att vara många vampyrer i den här föreställningen, säger han och skrattar.

Fakta

Föreställning ges den 6 maj

Aktuellt: Showgruppen ger sin vårföreställning ”Bit mig musikaliskt – en förskräcklig tv-kväll” i 2:a hemmet – Ungdomens hus på Skärholmsgången 32.

Tid: Söndag den 6 maj klockan 16.00.

Om Showgruppen: En dramagrupp i 2:a hemmet för ungdomar mellan 15 och 25 år (några är dock äldre). Projektet integrerar ungdomar med och utan funktionsnedsättning och med olika etnisk bakgrund. De får jobba med drama, musik, scenografi, dans, ljud, ljus, film med mera. Alla som vill vara med kan anmäla sig. Varje vår ges en föreställning.