Min lokala hjälte

De ger närradion nytt blod

Gänget bakom programmet Mammas gata: (bakre från vänster) Ludvig Blomgren och Pontus Amcoff, (främre från vänster) Oskar Jansson och Nicklas Borelid.
Gänget bakom programmet Mammas gata: (bakre från vänster) Ludvig Blomgren och Pontus Amcoff, (främre från vänster) Oskar Jansson och Nicklas Borelid.
Maskar med cheddarsmak, death metal och ett ungdomligt perspektiv på dagsaktuella händelser.

Radioprogrammet Mammas gata sänker medelåldern betydligt mellan dansband och inspelat havsljud i Radio Österåker.

Det är inte bara Sveriges Radio och de stora kommersiella kanalerna som kämpar för att få fler unga att lyssna på radio. Radio Österåker har en profil som är uttalat 40+, men något är på väg att hända. Sedan i höstas sänder fyra killar i gymnasieåldern programmet Mammas gata.

– Det är radio för unga, av unga. Vi sänker medelåldern ganska rejält, berättar Ludvig Blomgren som drog igång projektet.

Under en praktik på Radio Öster­åker lyckades han imponera på kanalens ordförande och blev sedan uppmuntrad att fortsätta sända radio.

– Det är nödvändigt för oss att få in yngre medarbetere om vi vill att unga ska lyssna på kanalen, berättar ordföranden och lokalradioprofilen Kurt Hjelte.

Varje lördag mellan 18 och 20 fyller Ludvig Blomgren, Nicklas Borelid, Pontus Amcoff och Oskar Jansson etern med allt som de saknar i lokalradion.

– Vi vill spegla hur det faktiskt ser ut. I Österåker lyssnar unga antingen på metal eller elektronisk musik, men Radio Österåker spelar 99 procent folkmusik, säger Oskar Jansson.

Förutom musiken, som är en viktig del i programmet, blir det mycket prat om dagsaktualiteter som hästköttskandalen eller asteroiden i Ryssland.

– Vi skriver ner ämnen inför programmet, men sen blir det ganska spontant snack. Vi håller inte alltid topic så att säga, berättar Pontus Amcoff.

Ett annat inslag är ”Lördags­godis”. Under den vinjetten provsmakar de ovanliga saker för första gången live i studion – och sänder bilderna på webben.

– Det kan vara allt från udda amerikanskt godis till syrsor och maskar med cheddar- och vinägersmak, berättar Ludvig.

Själva lyssnar gänget bakom Mammas Gata på allt från Radiosporten till kanalen Rockklassiker. Ludvig nämner Daniel Adams Rays sommarprat som inspiration.

– Det var riktigt djupt.

Nicklas lyssnar mestpoddar och är enligt de andra den som babblar mest, något som lett till oväntad respons.

– Jag har fått två kärleksmejl för min radioröst, berättar han.

Ludvig, Pontus och Oskar går alla på IT-gymnasiet i Åkersberga och gör Mammas gata som ett projektarbete. När terminen är slut kommer de att tacka för sig, men de hoppas att programmet ska leva vidare.

– Planen är att andra ska ta över Mammas Gata till hösten, som en stafettpinne.

På Radio Österåker håller man alla tummar för att det går väl.

– Mammas gata är vår nya favorit, säger Kurt Hjelte.

Fakta

Sänds på 103,7

Mammas Gata är ett program i Radio Österåker av Ludvig Blomgren, Nicklas Borelid, Pontus Amcoff och Oskar Jansson som sänds mellan 18 och 20 varje lördag.

Programmet sänds på FM-bandet, frekvens 103,7. Man kan också lyssnar på Radio Österåkers hemsida.

Mammas Gata har ett Twitterkonto och en Facebooksida där de lägger ut länkar till programmen och videostream via Bambuser.