De gör en 50-årig popresa

I ett halvt sekel har Svensktoppen strömmat ut ur radioapparaterna. När föreställningen ”50 år med Svensktoppen” kommer till Tumba blir det en nostalgisk resa.

– Jag tror att listan ­varit med och bundit samman svenskarna, säger aktrisen och sångerskan Mia Poppe.

Mia Poppe, som är dotter till Nils Poppe, hade nog aldrig gett sig i kast med en föreställning om Svensktoppen om hon inte träffat sin sambo Niclas Strand.

– Jag är uppväxt i en teater­familj där vi talade om teater, konst och litteratur. På ett sätt ville ju far stå för det folkliga genom till exempel Eriksdalsteatern, men det var aldrig snack om Svensktoppen, berättar hon.

Listan fyllde 50 år 2012. Sedan dess har en ensemblen med fyra personer turnerat runt Sverige. Det är Mia Poppe och hennes man Niclas Strand som spelar piano, gitarr och agerar samt två andra musiker.

– Niclas är uppvuxen i Vingåker med en pappa som var busschaufför. De lyssnade på Svensktoppen och gick till Folkets park och hörde dansband. Det här har jag lärt känna nu på senare år, säger Mia Poppe.

På söndag kommer de till Tumbascenen. Föreställningen blir en resa genom decennierna fram till i dag, både musikaliskt och händelse­mässigt.

– Man får följa ett par som älskar Svensktoppen genom åren. Samtidigt hör de nyheter på radion och läser i tidningen om vad som händer i Sverige och världen.

Samtida svensktoppar varvas med snack om händelserna.

– Det är lite komiska dialoger kring nyheterna och så talar de mycket i svensktoppstermer med låttitlar och så.

Bland annat så kommenteras miljonprogrammet genom Anna-Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan” och månlandningen 1969 tonsätts genom ”Oh ljuva 60-tal”.

Mia Poppe tror att Svensktoppen blivit viktig i ett sekulariserat Sverige.

– Vi går inte i kyrkan på samma sätt som förr och samhället har blivit mer individualiserat. Där tror jag att Svensktoppen blivit en strävan efter gemenskap och något som binder samman oss, säger hon.

Fakta

Visste du att..

… Tullingebon Laleh hade årets låt på Svensktoppen förra året. Det var ”Some die young”.

… dåvarande Norsborgsbon Carola aldrig låg på listan med ”Främling.” Det var uppehåll juni 82 till oktober 85.

… Albybon Dogge Doggelito aldrig kommit in på listan, vare sig med Latin Kings eller som soloartist. Däremot utmanade Dogge tillsammans med Andra Generationen år 2010.