De gör show om rasismen

Gladys, Blossom, Kayo, Fransesca och Vivian har en sak gemensamt. De vet hur det är att växa upp och leva som icke-vit kvinna i Sverige.

På söndag spelas deras föreställning B.U.S! – Brun utan sol på Tumba­scenen.

Under första delen av turnén avverkade B.U.S-gänget norra Sverige. Nu har turen kommit till Stockholm med föreställning på Södra Teatern i kväll och Tumbascenen på söndag. Det är en fartfylld show som innehåller både skratt, svett och tårar.

– Föreställningen är baserad på våra liv. Det börjar med hur våra föräldrar träffades. Min historia börjar i Ecuador som jag kom ifrån när jag var 7 år gammal. När man skrattar som mest kommer en totalsvängning så att man sätter skrattet i halsen, säger Huddingebon Gladys del Pilar.

Rasism och fördomar är en viktig ådra i handlingen. Något alla artisterna fått erfara både under sin uppväxt och i dag. I början av 1990-tal­et tog Gladys del Pilar, Blossom Tainton, Fransesca Quartey och Vivian Cardinal upp ämnet i föreställningen Hot’n Tot som spelades på Berns Salonger.

– Folk har mer kunskap i dag tack vare globaliseringen och webben. Men webben är på gott och ont. Där sprids också mycket hat och genom hela Europa går höger­vindar. I Sverige växer. Sverige-demokraterna mer och mer. Den dolda rasismen är stor.

Trots att föreställningen har ett allvarligt underliggande budskap är den fylld av energi.

– Showa kan de här tjejerna – och sjunga så det är något hiskeligt. Bästa sättet att nå ut med ett budskap är att göra det med glädje. Showen innehåller ett ämne som är angeläget i Botkyrka och Stockholms förorter, menar Roger Persson, ordförande i Botkyrka Teaterförening som arrangerar föreställningen.

– Publiken har varit blandad under turnén, vilket betyder att vi träffar rätt. Det har skrattats och gråtits. Besökarna går ut med en känsla av att må bra men också av att ha fått en ny syn på saker, säger Gladys del Pilar.

Fem showande kvinnor som berättar om både glädje och sorg i livet. Från vänster Gladys del Pilar, Blossom Tainton, Fransesca Quartey, Vivian Cardinal och Kayo.

Fakta

Livemusik

B.U.S! – Brun utan sol spelas på Tumbascenen klockan 18 på söndag.

Gladys del Pilar, Vivian Cardinal, Fransesca Quartey, Kayode ”Kayo” Shekoni och Blossom Tainton uppträder. Med sig har de också ett liveband som leds av Mikael Jöback.