Min lokala hjälte

De håller dig ifrån lyxfällan

I september kommer Pingis Hadenius och Isabella Löwengrips bok ”Economista” ut – en bok om hur man med små medel får pengar till att förverkliga sina drömmar.
I september kommer Pingis Hadenius och Isabella Löwengrips bok ”Economista” ut – en bok om hur man med små medel får pengar till att förverkliga sina drömmar.
En loppis kan dryga ut kassan.
En loppis kan dryga ut kassan.
Det är lätt att hamna i skuldfällan. Men det vill bloggarna ”Blondinbella”, Isabella Löwengrip, och Pingis Hadenius ändra på. Nu ger de sina bästa tips i en ny bok.

– Jag shoppar knappt alls längre, säger Isabella.

Hon är känd för sin smak för lyx och glamour och driver en av Sveriges mest läsa bloggar, Blondinbella, med 800 000 läsare.

Nu tar 22-åriga Isabella Löwengrip upp kampen mot konsumtionshetsen.

Tillsammans med civilekonomen och bloggaren Pingis Hadenius har hon skrivit boken ”Economista” som peppar kvinnor i alla åldrar att ta tag i sin ekonomi.

Svenska kvinnorna är överrepresenterade vad gäller sms-lån, betalningsanmärkningar och ärenden hos kronofogden, menar de.

– Vi lever i ett samhälle där man kan ta lån till precis allt hela tiden. Det är inte hållbart, säger Isabella Löwengrip.

– Men vi pratar inte om pengar. Trots att pengar är den värsta kärleksdödaren och vanligaste orsaken till att folk skiljer sig, säger Pingis Hadenius.

Det är dags nu. I september kommer ”Economista” ut, en hands-on guidebok i ekonomi med exempel från författarnas egna liv.

Här finns tips och råd inom en rad områden, från löneförhandlingen med arbetsgivaren, till hur man får sparkontot att växa eller hur man pratar bolåneräntor med sin bank.

Målgruppen är alla kvinnor som någon gång fått ont i magen när räkningarna dimper ner i brevlådan.

– Vi vill få kvinnor att sluta att spontanshoppa och spara mer, säger Pingis Hadenius.

Precis som fashionistan bygger sin garderob, bygger economistan sin ekonomi.

– En enkel grundregel för den som vill bli en economista är att aldrig spontanshoppa över 500 kronor. Sov på saken, säger Isabella Löwengrip.

Många tror att man måste göra ett klipp på börsen eller höja sin lön för att förverkliga sina drömmar. Fast det handlar inte om att man inte har pengar, det handlar om vad man lägger pengarna på.

– De flesta är helt omedvetna om sina kostnader. Är det värt att lägga 11 000–12 000 om året på kaffe latte? För de flesta kanske det är det. Men säg då inte att det inte går att hitta pengar, säger Pingis Hadenius.

Boken kan uppfattas som provocerande, det finns ju människor som lever precis på marginalen.

– Vi riktar oss inte till de som är sjuka exempelvis. Vi riktar oss till den stora massan som är lite lata när det gäller sitt sparande. Det slinker ner en godisbit i korgen i butiken. Man ser inte sitt eget beteende, säger Isabella Löwengrip.

Lever du som du lär?

– Jag shoppar knappt alls längre, säger Isabella Löwengrip.

Hon väntar sitt första barn i november och i augusti gifter hon sig med fästmannen Odd Spångberg. I stället för ett pampigt tredagars bröllop på ett slott i Skåne, blir det ett litet och intimt med familjen och närmsta vännerna.

– Vi har dragit ner ambitionerna, vilket är jätteskönt. Jag är ingen jobbig bridezilla. Jag tycker fortfarande om att fixa hår och naglar. Det kommer inte att suddas ut helt, men det kommer inte att vara det roligaste i livet längre nu när det kommer en ny människa som man ska lära känna, säger Isabella Löwengrip.

Fakta

Båda bloggar

Namn: Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip.

Ålder: 35, respektive 22 år.

Familj: Fästmännen Krister Björkin, respektive Odd Spångberg.

Bor: I Vasastan.

Gör: Entreprenörer och bloggare.

Aktuella: Men boken ”Economista” som kommer ut i september och utrustar läsarna med ”svart bälte i privatekonomi”.

Fakta

Isabellas och Pingis bästa tips för att klara semestern med en skral kassa

Gör en sommarbudget. Prioritera bland utgifterna. Är krogbesök viktiga, lägg pengarna där och välj bort annat.

Arrangera en loppmarknad eller sälj saker på internet.

Hyr ut ditt boende, alternativt byt bostad via en bostadsbytarsajt i Sverige eller utlandet.

Sänk kraven, man behöver inte åka utomlands. Njut av den fantastiska svenska sommaren – tälta, bada, spela fotboll, ordna picknick.

Var öppen bland vänner och släktingar med att kassan är skral.

Ha koll på dina försäkringar, läs igenom det finstilta, kolla vad som ingår och spara pengar. Tilläggsförsäkringar är ofta onödiga.