De har en bibbla i tvättstugan

Lena Sundbeck-Arnäs har skapat ett kulturrum med bibliotek.
Lena Sundbeck-Arnäs har skapat ett kulturrum med bibliotek.
”Man kan lämna böcker till Myrorna i Hjorthagen också, men det här är roligare” säger Monika Johansson om bibliotekshyllan i tvättstugan på AGA-vägen.
”Man kan lämna böcker till Myrorna i Hjorthagen också, men det här är roligare” säger Monika Johansson om bibliotekshyllan i tvättstugan på AGA-vägen.
När allt fler får hyllorna fulla sprider sig nya sätt att byta gamla böcker mot nya.

Bokbyten med spontana bibliotek är en trend som kommit till flera hus på Lidingö.

En bokhylla väntar den som går ner i källaren för att tvätta i ett hus på AGA-vägen i Larsberg. Böckerna har lämnats av grannar som läst ut dem och nu delat med sig.

– Jag tycker att det är jättebra. Vi hade flera kartonger i källaren med böcker och cd-skivor, som jag gladeligen ställde dit, säger Monika Johansson, som bor i huset.

Hon har också märkt att det finns ett intresse att låna böckerna – så de står inte och samlar damm.

– Det finns ju två tvättstugor i huset och i båda har vi lagt böcker. Jag ser ju att det försvinner från hyllan och kommer tillbaka sedan. Barnböckerna försvann på en gång. Det är jättetrevligt, säger Monika Johansson.

Många skaffar sig allt fler prylar än vad som får plats i en lägenhet och välkomnar tillfället att låta sakerna byta ägare.

Monika Johansson vill inte bara samla sina böcker på hyllan, utan är något bra så vill hon att andra också ska upptäcka det.

– Jag läser det mesta och låter det få vandra vidare. Det är väl det som är meningen med böcker?

Sedan nyheten om tvättstugebiblioteket berättades i John Mattsons kundtidning har trenden spridit sig vidare till fyra hus på samma gata. Det berättar Madeleine Karlsson-Hernandez, förvaltarassistent på John Mattson AB.

Anledningen att hon, å värdens vägnar, måste ha koll på hyresgästernas bokbyten är omsorgen om brandsäkerheten.

– Tidigare hade vi hyresgäster som satte ut bokbackar i trapphusen. Men eftersom man inte får förvara saker där på grund av brandskyddet, så tänkte vi att i stället för att förbjuda det kunde man ha bokbytarbibliotek i tvättstugan i stället, säger Madeleine Karlsson-Hernandez.

Trenden med bokbyten märks på flera sätt i Sverige. Nyligen arrangerade ett bussföretag ett bokbyte som en rolig aktivitet på resan. Bibliotek och kaféer arrangerar bytesträffar och bok­bloggare rensar ut hyllorna genom att mejla ut listor till sina läsare.

Och utvecklingen märks också alltså i bostadshusen. Ytterligare ett exempel på Lidingö finns hos bostadsrättsföreningen Kantarellen i Högsätra. Där har Lena Sundbeck-Arnäs inrett ett ledigt utrymme i en före detta verkstad och gjort det till ett kulturrum med bibliotek.

När det öppnade i somras fylldes hyllorna snabbt med böcker. Rummet används också av bostadsrättsföreningen och får användas av boende i området som vill ägna sig åt någon kulturaktivitet.

Själv är Lena Sundbeck-Arnäs där regelbundet och målar.

– Jag gjorde det först som ett litet konstprojekt. Vi hade öppet hus varje torsdag en tid. Nu vore det kul om fler ville upptäcka att det här finns, säger hon.

Fakta

Bokbytare hittar till nya platser

Bokbyten är en trend på internet, kaféer, bibliotek och många andra platser. Ibland står en organisation bakom, men oftast arrangeras träffarna spontant av privatpersoner.

Den som vill byta böcker gör enklast i att arrangera ett bokbyte själv och engagera grannar, vänner och bekanta.

Saknas en ledig lokal kan man lägga ut en lista på internet och mejla varandra.

Stora bokbytardagen arrangeras en gång per år över hela Sverige, nästa gång är den 16 maj.