De har mani på Glenn Miller

Intresset för Glenn Miller var ”nästan maniskt”.

Bara 15 år gammal satte Jan Slottenäs ihop sin första orkester i Salem, med klasskamrater och lärare.

I dag har hans storband licens på Millers musik och turnerar internationellt.

Desto mörkare såg det ut år 2010. Efter 25 år hade Jan Slottenäs och hans storband börjat tappa publik. Slottenäs bestämde sig för att sluta med flaggan i topp.

Jubileumskonserten för bandet som turnerat med både Putte Wickman, Christer Sjögren och Meta Roos skulle bli den sista.

– Det var mycket rubriker när vi skulle sluta. Jag satt i TV4:s Nyhetsmorgon inför konserten. Då kunde jag inte säga det, bara att det skulle komma en överraskning under vår sista konsert.

För samtidigt som Slottenäs ­planerade inför sista konserten fick de veta ifrån USA att de blivit tilldelade licensen att uppträda i Glenn Millers namn.

Det var det som Jan Slottenäs inte kunde berätta i tv.

– Publiken på konserten var ­ledsen. Men mot slutet av konserten släppte vi de skynken som vi täckt notpultarna med. Där stod ”The world famous Glenn Miller Orchestra.”

I år är det 110 år sedan Glenn Miller föddes och på söndag kommer storbandet till Tumbascenen för att framföra ­legendarens musik. Eftersom det är jubileum kommer Jan Slottenäs att varva med att berätta om Miller.

Kunskapen om den amerikanska musikern grundlade han i Salem där han växte upp.

– Det startades ett storband i kommunala musikskolan. Jag fastnade inte bara för Glenn Millers musik utan även för hans person och gick med i Glenn Miller ­Society. Mitt ­intresse var nästan maniskt, säger han.

Bara 15 år gammal satte Jan Slottenäs ihop sin egen orkester och två år senare hade han ett fullskaligt storband.

Debuten skedde i Spegelsalen på Grand Hotel. I Aftonbladet fick 17-årige Jan rubriker som Sveriges yngste storbandsledare.

I dag är Jan Slottenäs 44 år och medlemmarna från tiden i Salem har ersatts av proffsmusiker. Bandet turnerar i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Frankrike. Att han berättar om Miller under konserterna tillhör dock undantagen.

– Vanligtvis lägger jag nostalgin och historian åt sidan. De äldre vet redan mycket om Glenn Miller. Jag vill nå yngre och visa att musiken ligger i tiden. Då känns det märkligt att tjata historia.