De kan få pris på bokmässan

Biblioteket i Hallunda är nominerat till priset Årets bibliotek 2012, som delas ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Och en hel del har hänt i Hallunda under det gångna året.

Förra året renoverades biblioteket i Hallunda. Numera står en scen mitt i rummet. Runt den böcker på ett flertal olika språk – en avspegling av norra Botkyrkas internationella befolkning.

Scenen som består av moduler fyller numera en viktig funktion.

– Det är oerhört roligt att vi är nominerade. Biblioteket har jobbat mycket med utvecklings­frågor. Ett lysande exempel är den internationella bokmässa vi arrangerar vartannat år, ett annat exempel är Öppen scen-programmen vi utvecklat tillsammans med medborgarna i området, säger Margareta Berg, bibliotekschef i Botkyrka kommun.

Öppen scen har pågått i ett år och har haft rubriker som ”Azerbajdzjansk kulturafton”, ”Hur jämställda är vi i Sverige?” och ”Vem äger det svenska språket?”.

– Vi samarbetar mycket med organisationer och personer i lokalsamhället. Öppen scen har teman som är samhällsövergripande men också lokalt förankrade, säger Pethra Öster, bibliotekarie.

Det är fackförbundet DIK, ett akademikerfack för kultur och kommunikation, som nominerat Hallunda tillsammans med Sjukhusbiblioteken i Sörmland och Bibliotek Värmland.

– Personalen jobbar bra i lokalsamhället och med ganska små medel. Man förstår vilka medborgare man ska vända sig till och stötta och man har kompetens för låntagarnas önskemål. Det kräver lite mer kunskap än att följa ett mainstreambiblioteks utbud och tjänster. Biblioteksmässan och deras seminarier är andra exempel på det, säger Karin Linder, DIK:s förbundsordförande och ordförande i juryn.

Biblioteket får beröm av två juridikstudenter som sitter vid ett bord i biblioteket när Lokaltidningen Mitt i hälsar på.

– Personalen är kunnig och har en bra barn- och ungdomsverksamhet, säger Jessica Eliya.

– Ta till exempel det där, säger studiekamraten Sevil Cakir och pekar på en affisch på väggen.

Det handlar om reklam för en skrivarverkstad för unga mellan 14 och 16 år som ska starta i juni.

Att ungefär 30 procent av litteraturen är på andra språk än svenska, uppskattar de.

– Det är något som behövs i området, säger Jessica Eliya.