De klarar sig utan killar

Cornelia Wiebols, Amanda Mair, Pernilla Söderblom och Charlotta Paulin ingår i bandet Vo Pam som ska ut och spela på festivaler i sommar. De söker fortfarande ett skivbolag som vill ge ut deras musik. ”Vi har velat utforska vad olika bolag kan göra för oss eller om vi själva ska släppa musiken”, säger Pernilla Söderblom.
Cornelia Wiebols, Amanda Mair, Pernilla Söderblom och Charlotta Paulin ingår i bandet Vo Pam som ska ut och spela på festivaler i sommar. De söker fortfarande ett skivbolag som vill ge ut deras musik. ”Vi har velat utforska vad olika bolag kan göra för oss eller om vi själva ska släppa musiken”, säger Pernilla Söderblom.
Amanda Mair.
Amanda Mair.
Bakom många kvinnliga artister står manliga låtskrivare och producenter. Så var det för Amanda Mair när hon slog igenom, knappt 17 år.

I sommar uppträder hon med fem tjejer i bandet Vo Pam – vars mål är att göra allt själva.

Det har varit tyst från Amanda Mair från Högberga en tid. Hon slog igenom sensationellt med singeln ”House” 2011, som lovordades av musikskribenter världen över.

Hon fick genast uppträda på stora scener och byta extrajobbet i mammas och pappas konditori på Lidingö mot arbete som artist, samtidigt som hon gick i skolan.

– Det blev intensivt när jag gick på gymnasiet. Jag tog studenten 2013 och sedan blev det en paus. Efter det kände jag att det var dags att börja igen. För musik är det jag vill hålla på med, säger hon.

Vi träffas under bråda dagar då hon repar med sitt nya band Vo Pam och förbereder sig inför sommarens konserter.

På den tiden hon enbart uppträde som soloartist körade Pernilla ­Söderblom på scen med henne. De två bestämde sig förra året att bilda ett band tillsammans med några andra kvinnliga artister.

Erbjudanden om spelningar kom tidigt. I september uppträdde de på ett Feministiskt initativs mega­homeparty och senare en gång till på partiets valvaka.

Denna sommar fortsätter de ge konserter på flera festivaler – Peace & Love i Borlänge, Putte i parken i Karlstad, Parkfestivalen i Nora och Växjö stadsfestival.

Trots det har de inte släppt någon musik officiellt.

– Just nu är vi väldigt mycket i studion och repar låtar. Vi har fått några spelningar i sommar, men i fel ände. Vi har bara en handfull färdiga låtar, men det jobbar vi på nu, säger Amanda Mair.

Hur gruppen kommer att låta i studion är fortfarande lite hemligt, men låten ”Background Noise” finns på bandets webbsida. Stilen är 80-talsinfluerad indiepop i bombastisk stil och påminner lite om populära tjejduon Say Lou Lou, fast mer politisk.

Pernilla Söderblom påpekar att män ofta står och spelar bakom kvinnliga artister. Vo Pam har valt att klara sig utan dessa.

– Vi vill vara förebilder för unga tjejer och inte bara fronta medan killar står i bakgrunden, säger Pernilla Söderblom.

– Det är självklart för oss att vi bokar spelningar och gör allt själva. Att man kan göra det och inte vara är beroende av någon. Det är nytt för mig som alltid haft ett skivbolag, säger Amanda Mair.

Planen är nu att bandet ska fortsätta göra sig ett namn genom konserter och samtidigt samla låtar till en kommande EP.

Parallellt med det arbetar Amanda Mair med ny musik som hon ska släppa i en nära framtid som soloartist.

– Jag har mina fans och mina lyssnare som har följt mig från början. I och med att jag är aktiv på sociala medier ser jag att folk är nyfikna på vad som kommer framöver.

Fakta

Sockerbagarens dotter blev artist

Amanda Mair är uppväxt i Högberga på Lidingö och dotter till Friedrich och Ulrika Mair som tidigare drev Högberga konditori och Konditori Princess.

I hennes nya grupp Vo Pam ingår Pernilla Söderblom, Charlotta Paulin, Fanny Heikman och Cornelia Wiebols.

Vopams låt ”Background noise” kan avlyssnas på hemsidan www.vopam.se.

Som soloartist gav hon 2012 ut albumet ”Amanda Mair”. Singeln ”Sense” från samma år är hennes mest spelade låt med 787 697 lyssningar på Spotify.

Amanda Mair har nyligen även spelat in musik med artisterna Azur Blue och Pelle Arhio.