De sätter Europa i brand

Nalle som karaktären Inferno och en bensinbomb med trippla krutladdningar framför den väntande turnébussen. ”Vi är Europas största pyrotekniska eldcirkus”, säger producenten Emma Landberg.
Nalle som karaktären Inferno och en bensinbomb med trippla krutladdningar framför den väntande turnébussen. ”Vi är Europas största pyrotekniska eldcirkus”, säger producenten Emma Landberg.
Ensemblen satsar på djärva kostymer.
Ensemblen satsar på djärva kostymer.
Än en gång är det dags att hosta i gång den gamla Scaniabussen som är både fordon, scen och bostad.

Sedan kommer ensemblen från Alby att sätta Europa i brand med sin eldiga show. Men först tänker de ta Botkyrkaborna som gisslan.

”Stockholm syndrome” är namnet på Burnt Out Punks föreställning som nu är redo för turné. Namnet syftar givetvis på Norrmalmstorgsdramat 1973 där Clark Olofsson och Janne Olsson höll fyra personer gisslan inne på Kreditbanken. Gisslan ställde sig sedan på brottslingarnas sida.

I föreställningen 40 år senare är det Burnt Out Punks som tar publiken som gisslan efter att ha fått problem med tillstånd och polis.

– Vi tar publiken som gisslan för att kunna genomföra showen, säger konferenciern Nalle Laanela.

Enligt ensemblekollegan Ronnie Nilsson finns det också en annan innebörd av namnet. Att om bara Burnt Out Punks får ha hand om folk en stund så kan de övertyga sina skeptiker.

– Folk kommer oftast väldigt skeptiska, utan att ha hört eller sett någonting. Men sedan efteråt kommer de och säger att det här var förbannat skitkul, säger han.

I showen väntar allehanda nummer. Burnt Out Punks utlovar både eld, bomber och humor. Bland de åtta artisterna finns eldartister, akrobater, stuntmän, trapetsartister, fakirer, clowner och pyrotekniker.

– Vi gör nummer som publiken tycker om, men som kultureliten inte tycker funkar. Men vi tänker inte kompromissa för att tillfredsställa dem, fortsätter Ronnie Nilsson.

Nu väntar deras största show hittills.

– Det är samma skit som förr, fast större än nånsin, säger Nalle och skrattar.

Efter Alby väntar närmast ­Island och sedan Bråvalla-festivalen innan det bär av med bussen från 1962 ut i Europa. I höst ska de göra en show med Joe Labero på Börsen och nyligen var de med och invigde Abba-museet. Nalle beskriver den väntande föreställningen på Island:

– Vi ska alltså köra från Stockholm med en gammal buss, en van och en scen på släp hela vägen ner till Danmark. Där ska vi ta färjan över till Island. Sedan ska vi köra 60 mil tvärs över Island för att komma fram. Därefter ska vi rigga upp och det tar en och en halv dag.

– Och sedan är det en timmes rock’n’roll-show, fortsätter han.

Därefter är det dags att packa ihop och köra tillbaka samma väg.

– Så det är helt idiotiskt, säger Nalle och skrattar.

Ensemblen och crewet lever tätt tillsammans när de är på turné.

– Det är lite som att vara på en ubåt, säger artisten och chauffören Svante Christell.

I helgen är det premiär på Hangaren i Alby. Det är också mitt emot Hangaren som Burnt Out Punks har sin bas med övningslokal, kontor och verkstad. Här pågår förberedelserna och i stort sett allt av scen och attiraljer har de tillverkat själva. Nu längtar de ­efter vägarna och publiken.

– Det här har vi väntat på länge på nu, säger Ronnie Nilsson.

Fakta

Bildades 2005

Burnt Out Punks spelar i Alby den 31 maj och 1 juni klockan 22.

Föreställningen är cirka 75 minuter.

Ensemblen bildades 2005 och har hittills uppträtt för 250 000 personer i tio länder.