De sjunger om utsatta

Claes Carlström och Ida Hedene, två av Like Swimming’s tre medlemmar, träffades i en skivaffär i Täby Centrum för tio år sedan.
Claes Carlström och Ida Hedene, två av Like Swimming’s tre medlemmar, träffades i en skivaffär i Täby Centrum för tio år sedan.
Like Swimming sjunger politisk pop om förtryckta och utsatta och har fixat ett amerikanskt skivkontrakt.

Bandet vill ändå förmedla en strimma ljus.

– Om vi tar hand om varandra kan vi vända det mörka, säger sångerskan Ida Hedene.

Like Swimming släpper sin debutskiva Structures på det amerikanska skivbolaget Digsin. Bandet har redan turnerat i USA och spelat i Los Angeles, Nashville, Chicago och New York. Men rötterna har de i Vallentuna och Täby.

– Det var en fin uppväxt, nära till naturen, säger Ida Hedene, sångerska i bandet.

Hon har gått på Vallentunaskolorna Karlberg och Hjälmsta. Senare blev det musikalklass på Tibble gymnasium i Täby.

– Jag har alltid varit en person som folk stör sig på som sjunger jämt. Men sedan när jag började i musikalklass var det tillåtet, säger hon.

Ida har sjungit musikalmusik och hållit på med dans. Men popen har funnits där också. Hon och Clas Carlström, som hon träffade på en skivaffär i Täby centrum för ungefär tio år sedan, var medlemmar i bandet You Say France & I Whistle. Med i femmannabandet var också Petter Wesslander. När bandet bestämde sig för att gå skilda vägar ville Ida, Claes och Petter ändå fortsätta.

Efter ett höstlov i en stuga i Roslagen där de spelade in ett par låtar, stod det klart att alla tre drog åt samma håll och trion Like Swimming var född.

Namnet då? Det är svårt med bandnamn men man måste ju ha ett, tycker Ida Hedene. Namnet Like Swimming ger ändå utrymme för den musikaliska frihet de behöver.

– Man kan simma lugnt eller crawla häftigt, säger hon.

På debutplattan Structures som släpptes förra veckan gör de båda delarna. Produktionen är proffsig, albumet är mixat av Brian Malouf som har jobbat med artister som Michael Jackson och Madonna. Och även innehållsmässigt har skivan en röd tråd.

– Det känns litet fånigt att säga att det är en politisk platta men det är det ändå, säger Ida Hedene.

Titeln Structures syftar på en samhällsstruktur som skapar ensamma utsatta människor. Ämnena som vävs fram i de litet spröda men tydliga poptonerna är mäns våld mot kvinnor, patriarkatet, konsumtions- och karriärhets, mobbning och köttindustri. För merparten av texterna står Claes Carlström.

– Claes är en idéspruta. Men vi står alla för det här. Vi är måna om att prata om hur samhället ser ut och låtarna skrivs ur det perspektivet, säger Ida Hedene.

Ingen av de tre i bandet försörjer sig helt på musiken utan har andra yrken vid sidan av. Claes är gymnasielärare, Ida har också valt lärarbanan och studerar till lärare. Petter är arkitekt.

Det är från det ”vanliga livet”, framförallt från saker som Claes stött på i läraryrket, som de har hittat inspiration till sin musik.

– Vi insåg att nästan alla låtarna handlar om förtryck. Det är en bitter syn på verkligheten. Men Claes möter många som varit utsatta och då får man en mörk syn, säger Ida.

Men bandet vill ändå förmedla en bild som inte är nattsvart.

– I låtarna vill vi se hopp om en vackrare värld. Om vi tar hand om varandra kan vi vända det mörka till ett omhändertagande.

I låtarna vill vi se hopp om en vackrare värld. Om vi tar hand om varandra kan vi vända det mörka till ett omhändertagande.ida Hedene

Fakta

Framgångsrika musiker från Vallentuna

JJ: Duo bestående av Joakim Benon och Elin Kastlander. Aktuella med skivan ”V”. Joakim Benon och Ida Hedene har varit skolkamrater.

Agnas bros: Ungt jazzband bestående av fyra bröder från Vallentuna. I september som andra skivan ”Polygon”.

Christian Waltz: Artist och låtskrivare. Producerade Veronica Maggios ”Satan i gatan” och vann grammisutmärkelsen ”Årets kompositör” med henne 2012.

Eric Gadd: Soulsångare som fått ett flertal grammis. Tävlade i melodifestivalen 2013 med låten ”Vi kommer aldrig att förlora”.

ABBA: Världsartister som började sin gemensamma bana i Vallentuna.