De ska liva upp forskarna

Operatrion Divine med Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jacqueline Miura har nära till skratt och skoj både privat och på scenen. Att uppträda i eleganta sammanhang som Nobelbanketten har blivit deras specialitet.
Operatrion Divine med Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jacqueline Miura har nära till skratt och skoj både privat och på scenen. Att uppträda i eleganta sammanhang som Nobelbanketten har blivit deras specialitet.
Nobelbanketten
Nobelbanketten sänds av SVT direkt från Blå hallen i Stockholms stadshus den 10 december klockan 18.
Tre operasångerskor som älskar att showa står för underhållningen under årets Nobelmiddag.

Operatrion Divine med Lidingöbon Gabriella Lambert-Olsson ska sjunga för kung och fosterland.

Medan turisterna strömmar genom Blå hallen kliver de tre operasångerskorna vant in och småpratar med vaktmästaren.

Det är inte första gången de uppträder här.

– Vi gjorde vår debut i Blå hallen under Stockholm Water Price 2007. Då satt också kungen och drottningen i publiken, säger Caroline Gentele.

Stärkta av framgången fortsatte de tre sångerskorna som egen grupp och följde samma år med kungen på besök i Wien och uppträdde där.

Alla hade fram till för sex år ­sedan gjort olika erfarenheter av operabranschen med dess tuffa arbetsvillkor. De bestämde sig att stå på egna ben och fick en bra start.

– Efter det blev det en tokefterfrågan på oss och så följde vid med i det. Vi har haft jobb sedan dess, säger Caroline Gentele.

Som egen grupp måste de förstås jobba minst lika hårt som kollegorna på operascenerna, men de behöver inte resa lika mycket och kan själva styra över sina arbetsresor. De gör event, konserter och har ofta varit med i tv.

Nu väntar alltså en ny utmaning i att de inte bara ska uppträda under Nobelfesten den 10 december. De står som producenter för showen ska med hjälp av anlitade medarbetare ansvara för att allt fungerar.

– Vi har ju gjort egna föreställningar förut, men det här blir det största eventet vi har producerat själva någonsin, säger Gabriella Lambert-Olsson.

De hade ett passande manus, en pjäs skriven för dem av Cecilia ­Sidenbladh. Av olika anledningar hade de inte använt sig av det. För ett år sedan undrade författaren om det inte var dags.

– Hon låg på oss och tyckte att det skulle var så bra om ni gjorde den på Nobelfesten. När jag kom hem hade jag en sådan där bra dag då man vågar ringa sådana här samtal. Så jag ringde den som var ansvarig för eventet och hon sa att det kunde vara intressant, berättar Gabriella Lambert-Olsson.

Några möten senare hade de fått jobbet.

– Ja, vi hade sådan tur att vi fick det. Men det byggde på att vi var beredda. Vi visste att det här kommer att funka, säger Jacqueline Miura.

Showen kallas formellt ”divertissemang” under Nobelbanketten och är uppdelad i tre akter som ges medan förrätten, varmrätten och efterrätten bärs fram.

Den innehåller välkänd operamusik och en nyskriven sång. Allt vävs sammans med ett historiskt tema.

– Det bygger på en pjäs om svensk historia. Jag tror de flesta kommer att känna igen sig både i berättelsen och i musiken. Man kommer att kunna sjunga med, säger Caroline Gentele.

Här iförda sina galaklänningar.

Fakta

En Lidingöbo till medverkar

Divine består av Gabriella Lambert-Olsson från Lidingö, Caroline Gentele från Gröndal, Jacqueline Miura från Östermalm.

I showen under Nobelfesten får de stöd av kören Stockholms studentsångare och tenoren Göran Eliasson från Lidingö.