De testar den nya trenden

Konnässören Lena Oetterli testar choklad tillsammans med seniorträffen Skälbygårdens besökare.
Konnässören Lena Oetterli testar choklad tillsammans med seniorträffen Skälbygårdens besökare.
Varför står det 80 procent på förpackningen och vad är criollo?

Skälbygårdens seniorer fick lära sig allt om mayaindianernas valuta vid en chokladprovning i förra veckan.

– Choklad är lycka, säger föreläsaren och chokladkonnässören Lena Oetterli.

Hon delar ut en mörk choklad till seniorträffen Skälbygårdens besökare.

Chokladprovning är trendigt. Och nu hakar även seniorerna på.

– Det sprider sig som ringar på vattnet. Jag besöker äldreboenden tre gånger i veckan, säger Lena Oetterli.

De flesta gästerna lyssnar uppmärksammat till hennes inlevelsefulla föreläsning om chokladens historia. Chokladbitarna av olika kvalitéer låter de smälta mot gommen, precis som man ska.

– Choklad är nyttigt. Framför-allt den mörka chokladen om den äts på ett ansvarsfullt sätt, säger Lena Oetterli.

Men när hon visar upp chokladspaghetti börjar en av de mer svårflörtade besökarna, Lars-Olof ”Walle” Wallin att skratta.

– Nej fy fan, säger han.

Den mörka chokladen ger han inte mycket för.

– Det är för beskt. Jag tycker mer om svamp, säger han.

Som avslut får besökarna smaka på en 80-procentig choklad. Lars-Olof Wallin avstår, men flera andra smakar och njuter.

– Det värsta är att man inte kommer ihåg någonting av det hon (Lena Oetterli) sa. Kan man inte ta om allt, är en halvt ironisk kommentar från församlingen.

För seniorträffen Skälbygården är chokladprovningen ett sätt att locka nya besökare.

– Det är svårt att få hit nya besökare, men chokladprovning är trendigt och det finns även ett ­hälsotänk. I dag hade vi tre nya besökare, säger Anne Schlösser, verksamhetschef på seniorträffen.

Fakta

Indianvaluta

Choklad tillverkas genom att torka och krossa kakaobönor till en massa. Därefter pressas massan och kvar i processen blir kakaopulver och kakaosmör. Smör och massa blandas med socker. Procenthalten på förpackningen avser kakaohalten.

Kakaobönorna utvinns ur en frukt som växer på träd och har sitt ursprung i Sydamerika.

Mayaindianerna använde kakao som valuta.