De utforskar konspriationer

Erik Ekstrand och Mackan Edlund utforskar osannolika teorier där okända makthavare styr från kulisserna.
Erik Ekstrand och Mackan Edlund utforskar osannolika teorier där okända makthavare styr från kulisserna.
Genom hypnos kan en människa programmeras till mördare – och det har skett i verkligheten.

Detta påstående testas av Erik och Mackan i deras aktuella program ”Världens största konspirationer”.

Erik Ekstrand kommer gående på en svagt upplyst parkväg i Tantolunden på Södermalm. En röd nejlika sitter på hans kavajslag. På platsen står en annan man och väntar. Bredvid sig har han en väska. En signal från Erik Ekstrands mobiltelefon hörs. När mannen hör ljudet böjer han sig ner och rotar i sin väska. Han tar upp en ­pistol. Men själv är han knappt medveten om sina handlingar.

Mannen är hypnotiserad. Hans instruktion är att agera när han hör en viss mobiltelefonsignal – från Erik Ekstrands mobiltelefon. Men kommer han att skjuta?

– Jag var rädd för att bli skjuten, säger Erik Ekstrand.

Scenariot är ett test av en konspirationsteori om mordet på den amerikanska presidentkandidaten Robert Kennedy 1968. Det visades i ett avsnitt av ”Världens största konspirationer”. I tv-programmet blandar program­ledarna Erik Ekstrand och Mackan Edlund högt och lågt, något som är deras signum.

– Man kan bli betraktad som en foliehatt, men ja, om det finns makt eller pengar att tjäna kan jag mycket väl tänka mig att konspirationer förekommer, säger Erik.

– Ett exempel som jag tror på är alla skrivare som tillverkas. De görs med flit så att de bara ska hålla ett visst antal år, säger Mackan Edlund.

I programmet varvas teorier som att Teskedsgumman funnits på riktigt med historier som fått brett genomslag. En sådan är att Robert Kennedys mördare ­Sirhan B Sirhan i förhör uppgav att han hade hypnotiserats att utföra handlingen. Var det så, och vem skickade i så fall ut honom på uppdraget?

En hypnotisör bjöds in till programmet och hypnotiserade fem personer. De instruerades att kasta vatten från ett dricksglas på en person med en röd nejlika när en mobiltelefonsignal ringde. Personen var Erik Ekstrand.

Två av dem gjorde det.

– Det var vidrigt. En av dem kastade inte bara vattnet, utan hela glaset, berättar Erik Ekstrand.

Hypnotisören gick vidare och fick de hypnotiserade att vid mobiltelefonsignalen skjuta pistol på en skjutbana mot en måltavla försedd med en röd nejlika.

Den bästa skytten utsågs och kördes ut till Tantolunden där Mackan väntade. Och nu var det alltså frågan. Går det att skapa en dödsmaskin? Testet gav ett svar. Och det var nej.

”Min moral gjorde att jag inte kunde lyfta vapnet och avfyra”, säger den hypnotiserade mannen i programmet.

– Det gör också att man inte kan hypnotisera fram en dödsmaskin, konstaterar hypnotisören.