De var Brommas Beatles

Tre av fem Envoysmedlemmar i dag: Kée Tengblad, Göran Sjöholm och Calle Melin. Foto: Chris Anderson
Tre av fem Envoysmedlemmar i dag: Kée Tengblad, Göran Sjöholm och Calle Melin. Foto: Chris Anderson
På 1960- och 70-talet var Envoys kungar bland popbanden i Bromma där de gled omkring i sin Chevrolet Suburban.

Nu är de återförenade och har gett ut en skiva med nyskrivet material. Ljudbilden är retro, men spelet är mognare.

Bandmedlemmarna verkar nästan lite förvånade över att skivan blev så bra.

– Det låter så fruktansvärt bra när man spelar in. Att vi alla har fortsatt med musik fast på olika håll spelar väl också in, vi har mer erfarenhet och en annan mognad i dag, säger trummisen Göran Sjöholm.

– Ja förutom att vi kunde alla verserna utantill för 30 år sedan, nu får vi ha fusklappar ibland, säger gitarristen Kée Tengblad.

Bandet återuppstod 1998 när TV3 gjorde ett ”Här är ditt liv”-program om Robert Aschberg, som var bandets första sångare. Då hade de inte spelat ihop på över 20 år.

– Det blev väldigt bra och vi bestämde att vi måste träffas och spela igen.

Skivan ”Hedgehog Road” gav de ut i år på skivbolaget Korphult.De känner sig lite besvikna på att det är så få som recenserat skivan, framför allt i de stora tidningarna. Att göra sig hörd i dagens musikutbud är inte lika lätt som på 70-talet.

– Men egentligen är inte det viktigaste. Vi vill ju i första hand hålla på med musiken, säger Kée Tengblad.

Musiksajten Musikon har dock recenserat skivan: ”Det låter Beatles, det låter Lalla Hansson, det låter Starman, det låter Lars Vegas, det låter Vildkaktus. Underbar sångare och härliga stråkar och stark 70-talskänsla med mycket orgel. Ni som väntat över 35 år på denna uppföljare kommer inte bli besvikna.”

En stor affisch på Beatles hänger i vardagsrummet hemma hos Göran Sjöholm i Äppelviken. Beatles var den stora inspirationskällan för bandet när det bildades 1964 av Göran och några av hans skolkompisar i Bromma Läroverk. Kärnan i bandet höll ihop även efter läroverket, då de fortsatte att plugga på KTH, universitet och Handelshögskolan och var engagerade i bland annat Kårspexet och Kårsdraget.

Envoys fick hög status, mycket tack vare den stora turnébilen, en vit Chevrolet Suburban, som de drog runt med i Stockholm och övriga landet. De vanliga bilstolarna slet de ut och satte in bekväma flygplansstolar i stället. De hade också en egen replokal, eller snarare ett helt hus, då de hyrde villa Skogsbo i Ålsten under många år. Envoys var med i tv flera gånger, och gav ut fyra plattor mellan 1969 och 1976. Mest kända blev de för sin låt ”Almarna åt folket”, som kom 1971 då almstriden i Kungsträdgården blossade upp.

Göran Sjöholm och Calle Melin är fortfarande Bromma trogna, medan gitarristen Kée Tengblad numera bor i Skarpnäck.

De andra två bandmedlemmarna är spridda i landet – pianisten/organisten Lennart Klang bor i Norrbotten och sångaren Lars Göransson i Skåne. Tack vare den nya tekniken har det fungerat att snickra ihop de nya låtarna tillsammans. De träffas ”in real life” var tredje månad för att repa ihop. De brukar åka ner till sångaren Lars Göransson i Skåne. Ofta blir det mycket snack om minnen från förr:

– Det är ju en social grej också. Vi drar ungefär samma skämt som vi gjorde i Chevan. Vi har inte utvecklats någonting på den fronten, säger Calle.

– Men när vi spelar tittar vi framåt. Vi håller på och spelar in ännu ett nytt album med egna låtar i Korphultstudion, säger Göran.

Vi drar ungefär samma skämt som vi gjorde i chevan.Calle Melin