Deckare och vild fantasy

Helenelundsbon Mattias Kuldkepp är trippelt aktuell i höst.
Helenelundsbon Mattias Kuldkepp är trippelt aktuell i höst.
Alver och zombies eller socialrealism i Kista galleria - Sollentunabon Mattias Kuldkepp gör tvära kast mellan genrer när han skriver.

Och med ena benet kvar i fantasyn har han skrivit en annorlunda debutdeckare som han hoppas nå ut till fler med.

För en författare med tre barn och ett heltidsjobb vid sidan av har september 2015 varit en rasande intensiv månad för Helenelundsbon Mattias Kuldkepp.

Vardagsbetraktelsen Flyende ögonblick vann första pris i Kista gallerias novelltävling, och novellen Eftersökt, Död eller och levande är ett av bidragen i en färsk antologi med sci-fi/fantasy-noveller.

Även på romanfronten händer det grejer. I somras debuterade han som deckarförfattare med Minnesskymning – en kriminalroman med ambitionen att skilja sig från mängden.

– Jag ville inte skriva om ännu en kommissarie med alkoholproblem och ett mord med grisiga detaljer, säger han.

Med ett antal skräcknoveller i bagaget och en förkärlek för HP Lovecraft ville han skriva en deckare med en twist. Och syntesen blev lyckad, även om det i slutändan blev mer spänning än skräck när en småbarnsfamilj hamnar mitt i ett morddrama i Dalarna.

– Jag kan utlova minst ett par överraskningar som man nog inte väntar sig, säger han.

Till vardags arbetar Mattias Kuldkepp med riktig spjutspetsteknologi; som ingenjör och doktor i fysik utvecklar han datorer som styrs av ögats rörelser.

Men på fritiden hänger han sig gärna åt betydligt mer analog teknik.

Till exempel i just Eftersökt, Död eller och levande där det bland annat är ånglok, åskmusköter och, som av en händelse, en hydralisk mässingsprotes, som för handlingen framåt.

Steam punk, eller ångpunk som den ibland kallas på svenska, är en genre som brukar beskrivas som science fiction ur det sena 1800-talets perspektiv.

Det är också en genre som förenar flera av Mattias fäblesser. Den vetenskapligt drivna retrofuturismen är en av dem, den friare formen är en annan.

– Steam punk är väldigt tillåtande, det finns plats för både alver och zombies, och ofta mindre förutsägbar än mycket annan sci-fi och fantasy, säger Mattias Kuldkepp.

Fakta

Doktor med sköldpadda

Namn: Mattias Kuldkepp

Ålder: 39

Bor: Helenelund

Familj: frun Anna, barnen Simon, Sofia och Sara samt sköldpaddan Jack

Yrke: ingenjör och doktor i fysik. Arbetar med ögonstyrningsutrustning.

Aktuell: Trippelaktuell författare färsk debutdeckare, förstapris i Kista gallerias novelltävling och ytterligare en novell i en ny fantasy-antologi.