Dejtar med tv-kameror

”Det är lite nervöst att vara med i tv, eftersom jag pratar så mycket om mig själv”, tycker Linda Åkesson. Hunden Dilse, som är viktig i Lindas liv, är också med i rutan.
”Det är lite nervöst att vara med i tv, eftersom jag pratar så mycket om mig själv”, tycker Linda Åkesson. Hunden Dilse, som är viktig i Lindas liv, är också med i rutan.
Målning av Linda Åkesson.
Målning av Linda Åkesson.
Hon heter Linda Åkesson, är 36 år och gillar att måla, spela teater, fotografera och träna. Och så längtar hon efter kärlek.

I tv-serien ”De dejt­bara”, kan tittarna se henne och andra personer med funktionshinder söka en partner.

”Aldrig i livet att jag ställer upp!” Det var Bredängsbon Linda Åkessons första reaktion när hon hörde talas om Kanal 5:s satsning ”De dejtbara”. En tv-serie där singlar med funktionshinder får göra blinddejter lät hemskt, tyckte hon.

– Jag var rädd för att det skulle bli ett mupp-program där jag och andra med funktionshinder skulle visa upp oss. Men så ändrade jag mig. Jag tänkte att programmet kanske kan dra igång en debatt om människosyn, och om varför det är så svårt att hitta en partner när man har ett funktionshinder.

Lokaltidningen Mitt i följer med Linda på en promenad längs gångstråken i Bredäng, med den pigga blandrashunden Dilse. Medan Dilse skuttar av sig berättar hon om hur det känns när människor väljer bort henne för att hon har en lätt cp-skada och dålig syn. De bryr sig inte om att ta reda på vem hon är – vad hon har för intressen och åsikter och vad hon vill med sitt liv.

– Det har hänt flera gånger att jag fått bra kontakt med killar på nätet. Men när jag berättar att jag har ett funktionshinder svalnar intresset. Det känns som att berätta att jag suttit i fängelse. Jag känner skuld över att inte ha sagt det från början och det är för djävligt att jag ska behöva känna så, säger hon med ilska i rösten.

”Det finns ju speciella sajter för sådana som du. Varför håller du dig inte till dem”, har hon fått höra. Men det vill hon inte. Hon är så trött på att bli placerad i ett fack ihop med andra personer med funktionshinder att hon helst vill träffa en man utan det. Hon vill bli sedd för den hon är, bortom sin cp-skada, och vill inte ha en relation som kretsar kring bådas funktionshinder.

– Om jag ska beskriva mig själv så är jag en kreativ person som gillar att måla, spela teater och foto­grafera. Jag tycker om när det händer mycket, vill ha variation i tillvaron, träffa folk och få gehör för mina idéer. Och jag vill gärna träffa en lika aktiv partner, någon som är estetiskt sinnad och bryr sig om sitt yttre, berättar hon.

Tillbaka i lägenheten torkar hon kärleksfullt av Dilses blöta tassar med en handduk. Den fem år gamla tiken är hennes trösterika vän i en ganska ensam tillvaro.

Visst har hon sin praktikplats som marknadsförare på ett Östermalmsföretag och visst har hon roligt på Hjulteatern, en amatörteatergrupp för personer med funktionshinder. Men det blir också många ensliga timmar hemma. Hon lyssnar på musik, bloggar och twittrar. Och så målar hon – på väggarna hänger bilder av unga kvinnor, av tegelmurar och bultande, mörkrosa hjärtan.

Om hennes hjärta började bulta under inspelningen av ”De dejtbara”?. Den som vill veta det får slå på Kanal 5 på torsdagskvällar.

Fakta

Bredängsbo som deltar i ”De dejtbara”

Namn: Linda Åkesson.

Ålder: 36 år.

Bor: I lägenhet i Bredäng, sedan drygt åtta år. Flyttade till Stockholm från Vara som 21-åring.

Familj: Mamma, pappa, en lillebror och en lillasyster.

Yrke: Jobbar med marknadsföring. Linda är utbildad informatör, projektledare och har bland annat gått en hotellutbildning.

Aktuell: Medverkar i Kanal 5:s tv-serie ”De dejtbara” som sänds torsdagskvällar.

Lindas blogg: sakersomhongor.myshowroom.se.