Dement mamma inspirerade

Demens är knappast något vanligt tema i ungdomsdeckare.

Kanske är det en av anledningarna till att ”Eviga glömskans allé” nu är nominerad till ett deckarpris.

Författaren Ritta Jacobss­on minns med smärta brotten hon trodde skulle drabba hennes mamma.

Med 38 böcker är författaren Ritta Jacobssen ingen nykomling i Sveriges bokhyllor. Det är heller inte första gången Tumbabon är nominerad i pristävlingar. På fredag har hon chans att för andra gången vinna barn- och ungdomsdeckarpriset Spårhunden som delas ut under Bokmässan.

Som vanligt har hon hämtat inspiration från brott hon läst och hört om i medier. Men den här gången ligger ämnet henne närmre än vanligt.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt. Med hjälp av skrivandet kunde jag hålla smärtan något ifrån mig och se det lite utifrån.

Ritta Jacobsson mor dog i juni 2012. Årsskiftet 2010-2011 insjuknade hon snabbt i demenssjukdom och personlighetsförändringarna var smärtsamma att se.

Ritta hittade henne ofta liggande på golvet eller till och med i diabeteskoma när hon kom på besök. Mammans virriga tillstånd gjorde också att Ritta var rädd att samvetslösa brottslingar skulle ge sig på henne.

– Hon kunde vända sig om i en bankomatkö och ge andra kort och kod för att få hjälp. En gång försvann det också några tusenlappar, berättar Ritta.

Hennes mamma blev även utsatt för påringningar från falska släktingar och barn som försökte få pengar, men Ritta lyckades avvärja försöken.

– Hon kunde irra runt ute i strumplästen mitt i natten. Jag var rädd att hon skulle råka ännu mer illa ut.

”Eviga glömskans allé” utspelar sig i södra Botkyrka. I boken drabbas 16-åriga Tumbatjejen Alexas mormor av demens. Den gamla kvinnan bor ensligt i ett riktigt spökslott vid Tullinge strand. Alexa får känslan av att det spökar i trädgården. Sam­tidigt utsätter en liga äldre som bor ensligt för brutala rån.

– Ligan rekognoserar också innan de slår till. Det känns som att åldringsbrotten blir allt fräckare och grymmare, säger Ritta.

Som vanligt går det att hitta en hel del Botkyrka i böckerna. Huvudrollspersonen Alexa bor mittemot Arndts hembageri på Grödinge­vägen i Tumba och går på Tumba gymnasium. Och med sin falska kompis Amanda fikar hon på Spaaks konditori vid Tumba torg. Genom henne träffar hon också kärleken Rasmus.

– För mig känns det viktigt att just den här boken blivit nominerad. Det är kanske den viktigaste och jobbigaste boken jag skrivit.