Deras musik skapar kaos

Hoffmaestros Jens Malmlöf och Karl-Uno Lindgren. Bandet har köpt en stuga i Johanneshov som studio. ”Jävligt nice. Förra skivan spelades in i en professionell studio, när vi spelade in den nya kändes det som att nerven kom tillbaka”, säger Jens.
Hoffmaestros Jens Malmlöf och Karl-Uno Lindgren. Bandet har köpt en stuga i Johanneshov som studio. ”Jävligt nice. Förra skivan spelades in i en professionell studio, när vi spelade in den nya kändes det som att nerven kom tillbaka”, säger Jens.
Hyperenergiska elvamannabandet Hoffmaestro får sin publik i extas.

Med en ny skiva i bagaget har de nu gett sig ut i Europa för att förlösa energi hos nya fans.

– Arrangörerna är ofta inte beredda på kaoset som uppstår, säger Jens Malmlöf.

Jens Malmlöf och Karl-Uno ”Kalle” Lindgren, den ena av tvillingarna i bandet, kommer något sent till intervjun – taxin de tog från dagens långa presskonferens fastnade i bilkön till Årsta.

Trots att de intervjuats hela dagen av olika tidningar om det senaste albumet och den stora Europaturnén, är de lugna och tar sig tid, även om de så fort vi är klara måste kasta sig iväg till en spelning.

På scen är däremot adrenalinet alltid på topp.

Det var i Årsta och i grannförorten Enskede allt började.

Där växte Jens upp och bildade sitt band.

Tvillingarna Kalle och John, som växte upp i Enskede, hade det konkurrerande bandet.

– Men ni var ju överlägset bäst, vi var ju mest som ett gäng ljus som skrev egna låtar, säger Kalle.

– Ni var bättre på att spela live, vi var mer av ett spektakel. När vi slog ihop det blev det ett spektakel som kunde lira live. En instant success, säger Jens.

Och spektaklet som kan lira live har fortsatt att vara en framgång.

2010 slog Hoffmaestro publikrekord med slutsålda konserter över hela landet.

Samtidigt som de var det mest bokade bandet i landet skapade de rubriker om kaoset vid spelningarna, där varken vakter eller kravallstaket räckte till för den extatiska publiken.

På Storsjöyran i Östersund fick 50 personer som svimmat lyftas över kravallstaketen. I Umeå stoppade bandet en spelning.

– Och ändå fick vi skit för att vi hetsat publiken. Det blev en dominoeffekt, fem stycken fulla gjorde att 300 rasade ihop i en hög. Arrangörerna är ofta inte beredda på kaoset som uppstår, säger Jens.

Nu breddar de sig och har sökt sig ut i Europa för att möta en ny publik. Med sig i bagaget har de den nya skivan, där låtarna har kommit till i den nya, egna studion.

– Vi har köpt en stuga i Johanneshov där vi kan sitta och nörda loss, säger Kalle.

– Det är en ny grej, att vi har tagit oss tid att skriva låtarna. Tidigare tryckte vi in våra skivinspelningar mellan liveakterna och skrev också låtarna för liveakterna, som var det primära. Nu har vi skrivit studiomaterial, säger Jens.

I Sverige har de en trogen skara som återkommer på spelningarna.

– Just den delen av publiken som krigar sig fram för att stå längst fram brukar vara de trogna som man känner igen. De ska man absolut värna om, men det känns inte som att vi lirar ur ett bakhåll längre. Utomlands har vi en helt ny publik och då blir det en utmaning att vinna över dem till vår sida. Ofta lyfter bandet otroligt mycket när vi märker att vi håller på att vinna över dem, säger Jens.

Hur uppstår egentligen den här mytomspunna energin?

– Vi har aldrig gjort ett nedtonat gig någonsin. Man får energi från publiken. Vi kan vara nedtonade i logen, men när man hör det första riffet och hör fansen vråla så får man energin direkt. Sedan är det en fördel att vi är så många, det finns alltid någon som har ork, säger Jens.

Utomlands har vi en helt ny publik och då blir det en utmaning att vinna över dem till vår sida.Jens Malmlöf, sångare i Hoffmaestro

Fakta

Ute på lång turné i Europa

Hoffmaestro är ett elvamannaband från Stockholm som spelar ”Skank-a-tronisk Punkadelica”.

De slog igenom 2005 med filmen ”Stockholm Boogie”.

De har gjort sig kända för sitt samspel mellan bandet och publiken.

Tre år har gått sedan förra skivsläppet. I juni släppte de den nya ep:n ”City sessions pt.1”.

I slutet av juli gav de sig ut på en lång Europaturné, med endast två spelningar i Sverige.