”Det är ensamt i soffan”

”Det är ju ensamt i soffan på kvällarna.” Här har polisen Martin Melin skrivit på sin andra polisroman Brott kan ej styrkas. Någon konkurrens med exfrun Camilla Läckberg råder inte.
”Det är ju ensamt i soffan på kvällarna.” Här har polisen Martin Melin skrivit på sin andra polisroman Brott kan ej styrkas. Någon konkurrens med exfrun Camilla Läckberg råder inte.
Martin Melin har precis kommit ut med sin andra polisroman. Men han konkurrerar inte med Camilla Läckberg. För Mitt i berättar han om relationen till ex-frun och att han känner sig jagad i kärlek.

Martin Melin är hårdbevakad. På kärleksfronten. Innan intervjun måste han skicka iväg ett sms. Det gäller en tidningsartikel där han påstås ha en romans med en tjej, som medverkat i en dejtingsåpa. En kompis kompis.

– Jag dejtar inte någon nu. Hon och jag träffades den 17 augusti och drack vin en gång.

Mer än så var det inte. Martin skriver dagbok i datorn och vet exakt vad han gjort de senaste fem åren, säger han.

– De ringer en gång i månaden. Jag känner mig jagad. Det är nästan som om journalisterna vill tvinga fram en relation. Men lugn, det kommer, säger Martin som jobbat mycket och inte haft tid med någon ny kärlek på sistone.

Inte heller kan han undvika ex-frun Camilla Läckberg och nye sambon Simon Sköld.

När Martins och Camillas relation inte längre utvecklades beslöt de att gå skilda vägar. Martin beskriver både henne och sig själv som enkla och pragmatiska och de skildes som vänner. Det är de fortfarande, men i dag umgås de inte. En naturlig utveckling när någon träffar en ny, tycker Martin.

– Jag har egentligen aldrig tyckt att det är jobbigt att hon har träffat Simon. Men det är klart att det är jobbigt se ens ex med en ny och i mitt fall handlar det om att jag ser dem på löpsedlarna när jag står i kön på Ica. Man vill inte se det, man vill inte veta det, precis som att du inte vill veta att dina föräldrar har sex. Men jag ligger inte i fosterställning hemma och gråter över det. Jag är glad så länge Camilla är lycklig.

Nyligen kom Martin ut med sin andra polisroman, ”Brott kan ej styrkas”. Boken om den uniformerade polisens värld är mer drama än deckare och en stor del av upplevelserna är Martins egna.

Har Camilla Läckberg inspirerat dig att börja skriva?

– Jag har skrivit hela mitt liv. Jag skickade in mitt första manus 1997, tio år innan jag träffade Camilla. Det var innan Camilla skickade in manus. Men hon fick böcker utgivna före mig.

Under tiden de levde ihop pratade de mycket om böcker och gestaltning vid frukostbordet.

– Hon pushade mig att skriva seriöst, höjde mitt självförtroende och sparkade mig i arslet.

Martins stora litterära inspirationskälla är Joseph Wambaugh, Leif GW Perssons favoritförfattare. Men förlaget ville att Martin skulle skriva mer åt Sjöwall-Wahlöö-hållet.

När Camilla snabbläste Martins första manus på ett tåg ner till Göteborg sa hon: ”Jag gillar den. Den är bra, men skriv om slutet”.

Efter skilsmässan flyttade Martin Melin från Enskede till en etagelägenhet med två soliga balkonger på Östgötagatan.

– Jag har bott i villaträsket i tio år. Jag gillar inte att påta i träd­gården och skotta uppfarten.

Han är lägenhetsmänniska och med garageplats behöver han inte längre leta parkering i en timme. Och tur är det, då trebarnspappan åker mycket bil och har lärt sig alla smitvägarna mellan hemmet på Söder och barnens mammor i Upplands Väsby och Enskede.

Är det något du saknar i ditt liv?

– Det är ju ensamt i soffan på kvällarna. Det vore ju kul med sällskap. En hund skulle också vara trevligt.

Fakta

Trebarnspappa med två exfruar

Namn: Martin Melin.

Ålder: 48 år.

Bor: Etagelägenhet på ­Öst­götagatan, Södermalm.

Familj: Dottern Fanny, 12, och Felix, 8, med första frun Christina. Sonen Charlie, 6, med andra frun Camilla Läckberg.

Yrke: Polis och författare.

Aktuell: Med polisromanen Brott kan ej styrkas, andra delen i en trilogi. Har precis medverkat i TV3:s Realitystjärnorna på godset.

Övrigt: Vann Expedition Robinson 1997.

Fakta

4 snabba frågor till Martin Melin

Enskede eller Södermalm? ”Södermalm, det finns en puls här som är väldigt New Yorkig”.

Läckbergs polis Hedström eller Sjöwall–Wahlöös Beck? ”Jag gillar Patrik Hedström bättre. Han är mer verklig”.

Palmhjärta eller blodig biff? ”Blodig biff åtta dagar i veckan. Jag är en köttkille”.

Gymmet eller löprunda? ”Gymmet. Där blir man inte svettig, andfådd och trött. Jag är ingen joggare. Jag har ingen kondition men stora triceps. På ett år har jag gått ner från 96 till 80, 82 kilo utan motion. Jag strök sockret och har köpt nya kläder för 35 000 kronor”.