Det våras för finsk film

Vårby bibliotek arrangerar finskt filmkafé den 20 mars. Bibliotekarierna Lena Grönlund och Helen Blomdahl lovar finska filmer och fika.
Vårby bibliotek arrangerar finskt filmkafé den 20 mars. Bibliotekarierna Lena Grönlund och Helen Blomdahl lovar finska filmer och fika.
Många invånare har ­rötter i vårt östra grannland.

Därför arrangerar Vårby bibliotek finskt filmkafé på fredag.

– Det blir finsk fika och finska rullar, säger Lena Grönlund, bibliotekarie.

Vid årsskiftet fanns det 2 554 invånare i Huddinge kommun som var födda i Finland, vilket motsvarar 2,5 procent av befolkningen i kommunen. Majoriteten av våra finlandsfödda invånare finns i Fullersta och Sjödalen, cirka 578.

Även i Skogås och i Vårby bor många invånare som är födda i Finland, vilket är något som ­Vårby bibliotek har känt av.

– Fera av våra låntagare är från Finland. ­Efter de svenska böckerna så är det de finska böckerna som lånas ut mest här. Vi tycker att det är jättekul och vi brukar fråga dem vilka böcker de saknar eller tycker om att läsa, säger Lena Grönlund, bibliotekarie på Vårby bibliotek.

Nu på fredag anordnar biblioteket finskt filmkafé.

Det innebär att vem som helst, finsk eller inte, är välkommen att komma och titta på film utan kostnad.

På finska förstås.

– Det är allt från gamla rullar till modernare filmer. Det är gratis, men föranmälan krävs. Vi funderar också på att längre fram ha ett turkiskt filmkafé, eftersom vi även har många turkar i Vårby, säger Lena Grönlund.

Idén växte fram ­efter att kommunens ­förvaltningsområde för finska, som har ansvar över det finska språket, skickade ut ett fråge­formulär till invånare med finska rötter om vad de ville ha mer av i kommunen.

Svaren blev finska tidningar, böcker och filmer.

Bibliotekarien Helen Blomdahl,­ som då var ansvarig för projektet, tog kontakt med Finska föreningen för att prata om finsk film.

– Vi blev överraskade över hur bra det gick och hur uppskattat det var bland kommunens finländare. Det är därför vi gör om det, säger Riitta Komppa, ordförande i Huddinge finska förening.

När hon ska nämna några finska ­favoriter säger hon ”Havukka-ahon ajattelija”.

– Den handlar om en speciell tänkare, en riktig skogsfilosof och är jättebra. Den här filmen såg vi förra året på Vårby ­biblioteks filmkafé, säger hon.

En annan film som Riitta Komppa hoppas att Vårby bibliotek visar är ”Okänd Soldat” och några av Niskavuori-filmerna.

– Den första Niskavuori-filmen, ”Kvinnorna på Niskavuori”, är från 1938. Filmerna berättar om efterkrigstiden, flykten från landet till städerna. Ofta handlar det om starka kvinnor som styr.

Vad det blir för filmer på fredag förmiddag återse att se, menar Lena Grönlund. Men hon lovar en salig blandning.

– Vi har historiska filmer, komedier, drama och klassiska filmer. Innan filmvisningen har vi först fika och där röstar vi fram en film.

Finskt filmkafé anordnas vid ytterligare två tillfällen: den 24 april och den 15 maj.

Fakta

”Betongnatt” blev årets bästa film i Finland

Förra året blev ”Betongnatt” årets bästa finska film på Jussigalan, Finlands motsvarighet till Guld­baggen. Filmen tog även hem bästa regi, bästa foto, bästa ljud, bästa klipp och bästa scenografi.

Vill du se fler finska filmer kan du vända dig till Finska institutet som i samarbete med Folkets bio visar tre nya finska filmer runt om i landet i år.

Turnéschemat finns på deras facebooksida: Ny finsk film.

Källa: Finlandsinstitutet