Dräpardrink ingen hit på Rotebropub

Eddie Arslan på Paddy’s pub serverar sällan drinken Rotebroare, men desto oftare öl.
Eddie Arslan på Paddy’s pub serverar sällan drinken Rotebroare, men desto oftare öl.
När Christer Pettersson frikändes för mordet på statsminister Olof Palme firade han med Baileys och vodka.

Det gav upphov till drinken Rotebroare – eller Dräparn.

Nu lanseras även ett öl inspirerat av Pettersson.

Den 12 oktober 1989 klev Christer Pettersson ut från sin lägenhet i Rotebro. I mungipan: en cigarett. I famnen: två flaskor Baileys och en vodka.

Pettersson var frikänd för Palme- mordet och skulle fira. Drinken Rotebroare, eller Dräparn, med en del vodka och två delar Baileys var född. Och visst går det att beställa den drinken än i dag.

– Den är nog ganska god. Visst kan vi servera en Dräpare. Definitivt, om någon frågar ska de få en Rotebroare. Det gör vi mer än gärna, säger Eddie Arslan, delägare i Paddy’s pub i Sollentuna.

Men drinkbeställningar hör till undantagen. På pubens nyrenoverade uteservering är det cider, rosé eller vitt vin som gäller. Och öl så klart.

– Vi har inte så stor efterfrågan på drinkar. Det är öl man dricker på en riktig pub. Men självklart kan vi fixa allt om någon frågar, säger Eddie Arslan.

En annan som inspirerats av Christer Pettersson är Fredrik Tunedal som driver mikrobryggeriet Pang Pang brewery i Hökarängen. Hans nya öl Pettersson porter har smak av Baileys, vodka och cigarettrök.

– Det roar mig att kunna få en gastronomisk upplevelse av något som inte låter uppenbart lockande, som en meny ur Christer Petterssons liv, säger Fredrik Tundal.