Edsvik tvingas stänga västra konsthallen

Alla aktiviteter i västra konsthallen upphör. Vad som kommer hända med lokalen är oklart.
Alla aktiviteter i västra konsthallen upphör. Vad som kommer hända med lokalen är oklart.
Edsvik konsthall tvingas stänga verksamheten i västra flygeln då den inte längre har råd med hyran. Många är oroliga för vad som ska hända med Edsvik.
– Det är brist på sådana här ställen, säger Christina Bergman.

Konsthallens ekonomi har blivit sämre och sämre. Efter att konstskolan, som var ett samarbete med Långholmens och Gysinges folkhögskolor, lades ner i maj 2017 har det blivit svårare att finansiera verksamheten.

Edsvik håller egna kurser i samarbete med Medborgarskolan och har totalt 120 elever. Men intäkterna räcker inte för att täcka hyran för den västra konsthallen.

Mötesplats för konsten

Christina Bergman är en av konstnärerna som arbetar i ateljén på nedre plan i den västra flygeln. Hon bor i Vaxholm men har målat här i flera år och tar sig hit mellan två och tre gånger i veckan.

Christina Bergman, konstnär.

Hon är inte den enda som målar i ateljén och bor på annan ort. Här finns konstnärer från Täby, Uppsala och Muskö.

– Vi är många konstnärer som träffas här. Det är ju Sollentunas stolthet.

Christina Bergman ställer ut flera verk på Julsalongen men när vi besöker konsthallen på luciadagen är det sista dagen för konstnärerna i ateljén innan de måste flytta till ett mindre utrymme i den andra byggnaden.

Hon tycker att det verkar som att kommunen har andra prioriteringar.

– Kommunen satsar på idrott men inte på kultur. MC-collection hade inte heller råd att vara kvar. Nu stängs större delar av den här verksamheten ner. Det är jättetrist och så otroligt synd.

Edsviks västra konsthall läggs ner.

Det är den västra flygeln som konsthallen flyttar ut ifrån.

Ateljé i Edsvik konsthall.

Eva, Charlotte och Margareta som målar i ateljén äter sin sista lunch innan verksamheten flyttas.

Halverar utställningarna

Sollentuna kommun skriver på sin hemsida att Edsvik är en av Sveriges största konsthallar. Konsthallen brukar ha 24 utställningar per år, men nu krymper de till 12. I den västra flygeln skulle ett akvarellmuseum ha öppnat i slutet på januari, men hela projektet ställs nu in.

– Det är ju brist på sådana här ställen. Jag tycker att det verkar som att man bara prioriterar sport, som domineras av män, medan det är många kvinnor som är kulturens bärare. Men det är ingen som är kulturintresserad på kommunen nu. Ingen som kan konst, säger Christina Bergman.

Ricardo Donoso som är konstnärlig ledare på Edsvik konsthall är bekymrad över att det inte går att hålla liv i konstverksamheten i samma utsträckning.

– Jag är orolig. Jag vet inte vad som kommer hända med lokalerna och med kulturen här. Politikerna måste börja bry sig, säger Ricardo Donoso.

Ricardo Donoso är konstnärlig ledare på Edsvik konsthall.

Ricardo Donoso är konstnärlig ledare på Edsvik konsthall.